SP Almere geeft opdracht tot second-opinion onderzoek bomenkap Westerdreef

De SP en de Havenaren die in actie zijn gekomen tegen de kaalslag van de Westerdreef zijn verheugd dat bomenexpert Jitze Kopinga van de Wageningen Universiteit het second-opinion-onderzoek gaat uitvoeren naar de staat van de 2 kilometer lange bosstroken die de Westerdreef omzomen. Dat meldt de SP-fractie in Almere. De SP betaalt het onderzoek, dat nog in augustus zal plaatsvinden.

Zomer

“De staat van de bomen kan in de zomer beter beoordeeld worden dan in de herfst”, aldus Kopinga. Deze topexpert van de Wageningen Universiteit op het gebied van bomen en groen voerde eerder een second-opinion onderzoek uit in Overgooi en concludeerde dat de gemeente daar veel te rigoureus de bijl in het groen wilde zetten.

Kappen

Meteen nadat bekend werd dat de gemeente vanaf september de bosstroken langs de Westerdreef zou gaan kappen, besloot de SP de protesterende Havenaren waar mogelijk te ondersteunen om hun “tunnel van groen” te behouden. De bewoners startten de petitie ‘Tegen de Bomenkap’. De petitie werd ruim 1200 keer ondertekend.

“De gemeente geeft als kapredenen op, dat de populieren dode takken laten vallen, pluisoverlast geven, niet meer stabiel zijn en niet goed meer kunnen groeien”, schrijft SP Almere. “Daarop trok SP de laarzen aan voor een eerste inspectie. De populieren blijken Grauwe Abelen die 80 tot 150 jaar oud kunnen worden. Van een aantal zijn de onderste takken inderdaad dood, maar dat is de normale natuurlijke taksterfte, veroorzaakt door toenemend lichtgebrek onder de groeiende bomen. Hun scheefstand is ook geen teken van instabiliteit, maar normaal gevolg van de polderwind in de groeifase en het groeien naar het midden boven de weg, waar het licht en de ruimte is. Bovendien blijken er in werkelijkheid veel meer bomen te staan dan ingetekend en van veel verschillende andere, duurzame boomsoorten die oud kunnen worden. Over de dichte, al even rijkgeschakeerde ondergroei rept de gemeente niet. Het plan is om alles ineens te vervangen door een “hele nieuwe structuur” met slechts 136 smal blijvende Iepen. Die vooral goedkoop in het onderhoud zijn”.

11 schriftelijke vragen

Op basis van haar eerste bevindingen, vroeg de SP het second-opinion-onderzoek aan en stelde de partij 11 schriftelijke vragen aan het college. “Onder andere wordt gevraagd om voor de uitslag van het second-opinion-onderzoek door Jitze Kopinga van de Wageningen Universiteit geen bomen te kappen”, aldus de partij. “De vragen zullen 20 augustus op de eerste Politieke Markt na het reces beantwoord worden. Dan worden ook de handtekeningen aan het College van B&W en de Raad aangeboden. Tevens gaat de SP de komende tijd de bewoners van de omliggende wijken huis-aan-huis-bezoeken, om nog meer handtekeningen te verzamelen en in gesprek te gaan over de kaalslag en het gemeentebeleid voor Almere-Haven. Alle bewoners, ook die we niet thuis treffen, ontvangen een flyer met de belangrijkste informatie en een bezwaarschrift dat ze kunnen versturen”.

Foto

Bomen aan de Westerdreef in Almere Haven. Foto: Aangeleverd.

Artikel gepubliceerd door: 1Almere.nl.