54

D66 Almere wil duidelijkheid over ventilatie in schoolgebouwen

D66 Almere heeft vragen gesteld over de ventilatie in gemeentelijk vastgoed zoals scholen. Ventilatie in gebouwen is op dit moment een actueel issue. Deskundigen stellen in het AD dat de ventilatie in scholen onder de maat is. De verbeteringen aan ventilatiesystemen moeten zo snel mogelijk worden doorgevoerd. Vooral omdat over 2 weken de eerste middelbare scholen weer volledig opengaan en het aantal coronabesmettingen oploopt.

Van groot belang

“Er is al veel bekend over corona, maar ook heel veel is nog onduidelijk”, aldus D66 Almere. “Na de schoolvakantie beginnen de scholen weer. De schoolgebouwen vallen onder het gemeentelijke vastgoed, maar scholen zijn zelf verantwoordelijk voor een belangrijk deel van het onderhoud. Een goed binnenklimaat is in iedere situatie van groot belang. Dit zorgt onder andere voor betere prestaties en hoger welbevinden. In de huidige situatie omtrent corona is het van extra groot belang dat scholen goed kunnen ventileren voor de gezondheid van leerlingen, leraren en hun dierbaren die zij thuis weer ontmoeten. D66 vindt het van belang dat de gemeente inventariseert of de ventilatiemogelijkheden goed zijn in het gemeentelijke vastgoed, en dan allereerst in de scholen. Mocht uit deze inventarisatie blijken dat er situaties zijn waarin dit niet voldoende gebeurt, moet dit zo snel mogelijk worden verholpen”.

De partij heeft schriftelijke vragen gesteld over de ventilatie in onder andere Almeerse schoolgebouwen.

Onduidelijk

Het lijkt erop dat het virus zich kan verspreiden via ventilatiesystemen. Bij een corona-uitbraak in een verpleeghuis in Maassluis speelde het moderne ventilatiesysteem waarschijnlijk een rol. Dat blijkt uit een vertrouwelijke RIVM-rapportage die in bezit is van de Volkskrant. “Het RIVM adviseert ventilatie in scholen, maar deskundigen stellen dat er veel onduidelijkheid is over welke waarden goed genoeg zijn om Covid-19 te bestrijden”, meldt het AD. Het ministerie van Onderwijs volgt het advies van het RIVM. “Het OMT heeft geen voorwaarden aan de ventilatie gesteld bij de heropening van scholen. Dat is leidend voor het kabinet”, aldus een woordvoerder.

Artikel gepubliceerd door: 1Almere.nl.

Dit vind je misschien ook interessant