74

15 augustus: Indiëherdenking Flevoland 2020

Op 15 augustus wordt bij het Indiëmonument in het Bos der Onverzettelijken in Almere stilgestaan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog en de daaropvolgende Bersiap-periode. Vanwege de maatregelen rond het coronavirus is de herdenking dit jaar niet openbaar en genodigden worden persoonlijk benaderd. De herdenking wordt wel uitgezonden door de regionale omroep.

Herdenking

“Al sinds jaar en dag is 4 mei de datum waarop wij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdenken – op 5 mei vieren wij de bevrijding. Maar op 5 mei was de oorlog niet afgelopen”, schrijft de organisatie van de herdenking. “In het voormalig Nederlands-Indië ging de strijd in alle hevigheid verder en pas op 15 augustus capituleerde Japan. De slachtoffers van de Japanse bezetting en van de daaropvolgende Bersiap-periode worden op 15 augustus herdacht – bij het Indisch Monument in Den Haag en inmiddels ook in Almere en op steeds meer plaatsen in Nederland”.

Sober

Wij vieren dit jaar 75 jaar vrijheid. De herdenking zou daarom een bijzonder karakter hebben gekregen, maar dat is vanwege besmettingsgevaar helaas niet mogelijk. Daarom zal deze herdenking sober maar respectvol zijn en worden bijgewoond door de Commissaris van de Koning in de provincie Flevoland, alsmede verschillende burgemeesters, wethouders, leden van Gedeputeerde Staten en andere belangrijke Flevolanders die op deze manier solidariteit willen tonen met de slachtoffers van een oorlog die nog altijd niet heel bekend is maar die vele levens voor altijd heeft beïnvloed.

Live

De herdenking is op 15 augustus direct te volgen op Omroep Flevoland. De uitzending is te zien van 16.00 tot 17.00 uur.

Artikel gepubliceerd door: 1Almere.nl.

Dit vind je misschien ook interessant