Een verbouwing of het huis opruimen kan voor veel afval zorgen. Waar laat je al dat afval? Langs de weg dumpen? Of houden we de stad schoon door het afval op een andere manier weg te gooien?

Tips

De gemeente Almere komt nu met tips voor mensen die grote hoeveelheden afval kwijt moeten. Het gaat bijvoorbeeld om grote stukken karton, oude meubels, extra zakken huisafval of tuinafval.

Grofvuil

“Grofvuil is huishoudelijk afval dat te groot en te zwaar is voor de afvalbak zoals: een kapotte bank, een oud matras, piepschuim, vloerbedekking, hout, klein gevaarlijk (chemisch) afval, etc”, schrijft de gemeente. “Breng het grofvuil naar 1 van de 3 recyclingperrons in Almere, dit kost u niets. Of breng uw oude spullen, die er nog goed uitzien, naar één van de kringloopwinkels in Almere”. Het is ook mogelijk om het grofvuil op te laten halen.

“Vouw, scheur of knip grote kartonnen verpakkingen in kleinere stukken en verzamel het in uw papierbak of breng het naar 1 van de 3 recyclingperrons. Wat ook een leuk idee is, wees creatief en knutsel met uw kinderen een piratenschip of vliegtuig van het karton”, aldus de gemeente Almere.

Tuinafval

“Grote takken of grote hoeveelheden gras/bladeren die niet in uw gft-bak passen, kunt u kwijt in een blad- en snoeikorf in uw buurt. Of breng het weg naar 1 van de 3 recyclingperrons. Bij het perron in Almere-Buiten is tijdelijk een speciale ‘tuinstraat’ ingericht met een aparte ingang. Voor tuinafval kunt u geen ophaalafspraak maken”.

Container vol?

Wat als de container vol is? En wat als het gewoon niet past in die kleine bak? “Een halve zak past prima”, schrijft de gemeente. ” Is het ondergrondse inzamel depot vol, ga naar een andere container in uw buurt of maak een melding. Een afvalzak die naast een container staat, zorgt voor veel extra zwerfafval in de stad en is een illegale afvaldumping. Handhavers van de gemeente onderzoeken van wie dit afval is en delen boetes uit”.

Extra vuilniswagens

“Door de maatregelen rondom het coronavirus gingen veel mensen in en rond hun huis en in de tuin aan de slag. Dat leverde veel meer afval op dan normaal”, schrijft de gemeente. “De afdeling Stadsreiniging kreeg mede hierdoor 25% meer huishoudelijk afval aangeboden en ongeveer 20% meer grofvuil. Daarnaast kregen we 2,5 keer zoveel meldingen van afvaldumping”.

De gemeente zet sinds half juli extra wagens en medewerkers in om het grote aanbod afval tijdens deze coronatijd te verwerken. Dit is een tijdelijke oplossing. Alleen als we samen ons afval op de juiste manier verwerken houden we de stad schoon.

Lees ook eens:

Almeerders blij met ‘officiële startsein’ opruimen tuinafval

Artikel gepubliceerd door: 1Almere.nl.

Comments are closed.