Door de coronacrisis zijn veel Nederlandse gemeenten in zwaar financieel weer beland. De gemeenten dreigen nu de rekening bij de burger te leggen. Zij willen de gemeentelijke belastingen verhogen. Dat meldt De Telegraaf. Ook de gemeente Almere gaat het financieel niet meer voor de wind.

Oplossing

‘Ruim honderd gemeenten, waaronder Almere, trekken aan de bel omdat het water ze aan de lippen staat. In een brandbrief aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en Tweede Kamerleden stellen zij dat er snel een structurele oplossing moet komen’, meldt De Telegraaf.

“De gemeente Almere ondersteunt de oproep van de VNG en de G40 om samen met het Rijk de handen ineen te slaan om Nederland door en uit de crisis te leiden”, zo staat in de perspublicatie van de collegebesluiten.

Nadelige effecten

“De financiële effecten van de coronacrisis beïnvloeden met de grote nadelige financiële effecten van het Rijksbeleid met name de tekortschietende budgetten in het sociaal domein en de bezuinigingen via het Gemeentefonds. Dat geldt niet alleen voor Almere maar veel gemeenten staat het water aan de lippen”, zo laat de gemeente weten.

Dialoog

Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) heeft laten weten de komende periode in gesprek te blijven met gemeenten. “We willen samen voorkomen dat gemeenten hun dienstverlening aan inwoners niet goed kunnen uitvoeren”, aldus de minister tegen De Telegraaf.

Vandaag spreekt de Tweede Kamer over de financiële positie van de gemeenten met de minister van Binnenlandse Zaken.

Artikel gepubliceerd door: 1Almere.nl.

Comments are closed.