SP: ”Asbest eraf, geïsoleerde daken met zonnepanelen erop”

Deel dit artikel

**Update 18-06-2020: Beide moties zijn vanavond aangenomen.**

De gemeenteraad behandelt vanavond diverse moties. Er wordt onder andere gesproken over de Regionale Energie Strategie. De SP heeft twee moties ingediend rondom het energiebeleid in de stad. Zo wil de partij bijvoorbeeld dat daken met asbest worden vervangen voor daken met zonnepanelen.

Schone energie

De SP wil schone energie: “Wij vinden het van groot belang dat het “rekensommetje” niet alleen op papier klopt, maar dat de wereld en de leefbaarheid van onze stad er ook daadwerkelijk bij gebaat zijn. Daarom brengt de partij donderdag twee moties in stemming”.

Asbest en zonnepanelen

Eén van de moties gaat over asbestdaken. “Door asbestdaken te vervangen voor een goed geïsoleerd dak bespaart de bewoner of ondernemer direct kosten door een lager energieverbruik. Het is verstandig en efficiënt om de sanering van asbestdaken te koppelen aan het isoleren en voorzien van zonnepanelen van de vervangende nieuwe daken”, schrijft de SP.

“Aangezien Almere nog zo’n 1800 asbestdaken telt (van kleine schuurtjes, tot grote loodsen) kunnen er op deze wijze grote oppervlakken zonnepanelen geplaatst worden. Hierdoor hoeven er veel minder zonnepanelen op land te worden geplaatst. Een win win situatie waar iedereen baat bij heeft. Geen kankerverwekkend asbest op de daken, minder landschapsvervuiling door lelijke zonnevelden en energiebesparing en opwekking van groene energie wat bewoners en ondernemers in onze stad meteen terugzien in hun portemonnee”.

Biomassacentrale

Ook is er een motie ingediend over het opwekken van energie door middel van een biomassacentrale. Dat zorgde eerder al voor veel onrust. “Waar deze centrales op papier CO2 besparing opleveren, stoten ze in werkelijkheid meer CO2 uit”, aldus de SP. “Daarnaast ontstaat er veel fijnstofuitstoot dat volgens het RIVM de volksgezondheid in gevaar brengt en worden er in landen als de VS, Estland en Rusland gezonde bossen plat gekapt om hier in Nederland in de oven te gooien. Wij vinden dit pure greenwashing en schijnduurzaamheid en dienen daarom een motie in om biomassacentrales in de toekomst uit te sluiten in het energiebeleid. Eind vorig jaar dienden wij met succes een motie in waarin de Raad zich uitsprak tegen de biomassacentrale in Diemen. Helaas trok Vattenfall zich hier in haar arrogantie weinig van aan en gaf de provincie Noord-Holland definitief de vergunning, waardoor we de ingebruikname van dit fijnstofkanon niet meer kunnen stoppen. Daarom is het des te belangrijker dat houtige biomassacentrales in de toekomst worden uitgesloten in de Flevolandse regionale energiestrategie (RES) en het lokale Almeerse energiebeleid”.

Lees ook eens:

‘Grote houtkachel’ van NUON zorgt voor verontruste reacties

Artikel gepubliceerd door: 1Almere.nl.