Nieuwe namen voor nieuwe bruggen in Nobelhorst

Deel dit artikel

Eind 2017 organiseerde de gemeente Almere een soort prijsvraag voor het bedenken van nieuwe namen in Nobelhorst. Het gaat om namen voor nog te bouwen bruggen. Er werd gezocht naar dorpse namen voor de gemetselde autobruggen. Sinds deze week zijn de winnaars bekend.

Selectie

Bij de selectie van straat- en brugnamen komt altijd heel wat kijken. “We moesten met de lijst met namen langs de Naamgevingscommissie. Deze commissie beoordeelt de namen vanuit verschillende invalshoeken”, aldus de gemeente. “Zo mogen er bijvoorbeeld geen namen worden gebruikt van personen die nog in leven zijn. Bij overleden personen kan namelijk onderzocht worden of zij zich netjes hebben gedragen in hun leven. Ook mogen de namen nog niet voorkomen in Almere. Daarnaast moeten de namen voor hulpdiensten natuurlijk herkenbaar zijn. Om die laatste reden moesten we uiteindelijk de autobruggen vernoemen naar de straatnaam die in het verlengde van de brug ligt. Dit betekent dat andere namen die zijn ingediend voor de autobruggen helaas niet gebruikt konden worden”.

Stemmen

Uiteindelijk kon er gestemd worden: “De namen en ontwerpen die zijn ingediend hebben we op grote panelen aan jullie laten zien, tijdens de bijeenkomst op 13 februari 2018 in de Sterrenschool ‘Het Universum’. Iedereen kon stemmen op zijn of haar favoriete namen en ontwerpen”.

Nieuwe namen

Een aantal voorbeelden: Marie Curiebrug, Hendrik Lorentzbrug en de Niels Bohrbrug. Deze bruggen worden eind dit jaar gebouwd. Later worden ook de Eerste Nobelbrug, Tweede Nobelbrug, Maria Mayerbrug en Robert Hofstadterbrug gebouwd.

Meer nieuwe namen zijn te bekijken via de website van de gemeente Almere.

Foto

Straat in de wijk Nobelhorst. Foto door: Nulzesendertig.

Artikel gepubliceerd door: 1Almere.nl.