NIDA Almere: ‘Ruim tuinafval op; college moet niet wegkijken’

Deel dit artikel

NIDA Almere wil dat wethouder Jan Hoek maatregelen neemt tegen de groei van tuinafval op straat. ‘De wethouder moet nu echt ingrijpen; wegkijken is géén optie”, twittert raadslid Hassan Buyatui. “Tuinafval in grote volumes op straat laten liggen, is onverantwoord. Het kan gevaren opleveren; het wordt in brand gestoken. Hiermee worden onze hulpdiensten ook nog opgezadeld met onnodig extra werk’.

Blad- en snoeikorven

“Blad- en snoeikorven worden normaliter zowel in het voorjaar als in het najaar geplaatst, maar dit voorjaar zijn ze niet geplaatst op de ca. 150 locaties in de stad zoals dat hoort”, schrijft NIDA Almere. “Dit is onverantwoord, vooral omdat we gezien hebben dat tuinafval in grote volumes op straat laten liggen, gevaren kan opleveren. Het wordt bijvoorbeeld in brand gestoken. Hiermee worden onze hulpdiensten ook nog opgezadeld met onnodig extra werk”.

Motie

De partij heeft een motie ingediend. Deze wordt op donderdag 11 juni 2020 in de raad besproken. Eerder stelde de partij schriftelijke vragen over het werk van stadsreiniging: Stadsreiniging kan het werk niet (meer) aan! In de beantwoording van deze vragen geeft het college aan dat het aanbod van afval in deze tijd heel groot is terwijl ze bij de stadsreiniging moeten werken met minder werknemers. “De stadsreiniging werkt sinds de uitbraak van het coronavirus al gedeeltelijk in ploegendienst. Er wordt nu namelijk in shifts gewerkt, om aan de 1,5 m afstand houden te kunnen voldoen. Voor een eventuele uitbreiding van de ploegendienst ontbreekt het ons aan mensen en financiële middelen.”

In de beantwoording van de schriftelijke vragen van NIDA Almere geeft het college ook aan dat om de bladkorven te kunnen legen er twee kraanauto’s inclusief twee chauffeurs en twee beladers nodig zijn. Deze worden nu al ingezet voor de dumpingen en het ophalen van grofvuil.

Brand

Dat dergelijk afval voor overlast en gevaar kan zorgen, bleek in de nacht van dinsdag op woensdag. Toen stond een stapel met gekapte bomen in brand bij de Goudplevierweg in Oosterwold. Brandweer uit Flevoland en Gooi en Vechtstreek waren uren bezig om de grote brand te blussen. Buurtbewoners alarmeerden de hulpdiensten. De brand ontstond rond 2:00 uur in de buurt van een bouwkeet en rond 5:10 uur werd het sein brand meester gegeven.

Foto

Tuinafval op straat. Foto door: Hassan Buyatui.

Artikel gepubliceerd door: 1Almere.nl.