58

Meerderheid Raad is voor motie bevriezing van huren

De Almeerse gemeenteraad heeft ingestemd met de motie van SP en PVV om de huren te bevriezen vanwege de coronacrisis. De Raad stemde gisteren tijdens de Politieke Markt met een kleine meerderheid voor de motie.

Motie

In de motie is het college verzocht om met alle verhuurders, zowel corporaties als particuliere verhuurders, in gesprek te gaan. SP Almere gaat ervan uit dat vrijdag 29 mei deze gesprekken aanvangen en voor het weekend zijn afgerond, omdat de motie oproept de uitkomsten van deze gesprekken voor 1 juni aan de raad terug te melden.

“Wij beseffen ons dat de gemeente, verhuurders en raad in Almere niet gaan over landelijke wet en regelgeving maar wel kunnen we het Almeerse geluid uit de samenleving laten horen in Den Haag en kunnen Almeerse verhuurders, net als verhuurders in meerdere andere gemeenten, hun huren niet verhogen in deze moeilijke tijden”, aldus de SP.  “Ook de landelijke politiek is volop bezig met noodpakketten en het bieden van oplossingen voor minder draagkrachtigen en/of financieel getroffen Nederlanders. Hier horen wat de SP betreft ook huurders van corporatiewoningen, maar zeker ook die van de particuliere huursector toe”.

Maatwerk

“Maatwerk leveren, dat is wat verhuurders nu roepen om daarmee direct te zeggen dat een (voorlopige) stop op de huurverhoging niet nodig is”, zo laat de SP weten. “Wij vinden dit veel te kort door de bocht omdat het al jaren aan de orde is en toch blijken steeds meer huurders hun maandelijkse huur niet meer te kunnen betalen. Via de aangenomen motie is het college van burgemeester en wethouders verzocht om met alle verhuurders in gesprek te gaan om de huurverhoging (tijdelijk) te stoppen”.

“Wat ons betreft gaan de gesprekken ook over alle pakketten en noodmaatregelen die landelijk beschikbaar zijn en nog komen”, zegt Ton van den Berg (SP-raadslid in Almere). “Hoe goed zou het zijn om een gezamenlijk signaal uit Almere af te geven richting Den Haag en een bijdrage te leveren aan het oplossen van deze wooncrisis in de volkshuisvesting, niet alleen voor dit jaar maar de komende jaren”.

Huurverhoging

SP Almere deed eerder een oproep aan alle huurbazen om de huurverhoging te stoppen. De partij wil via een motie de gemeenteraad vragen om gezamenlijk de minister op te roepen de huren te bevriezen. “De berichten stromen bij ons binnen”, aldus de SP. “Van moeders die onbeschermd werken in de thuiszorg en bij thuiskomst op de mat een brief vinden dat de huur van hun sociale huurwoning weer omhoog gaat. Van mensen die hun inkomen verliezen en wel aan het einde van de maand een torenhoge vrije sector huur moeten betalen. Dit raakt me diep. Per direct de huren bevriezen is noodzakelijk. Wij roepen dan ook iedereen, huurder of niet, die deze mening deelt op om steun uit te spreken. Zo laten we samen zien dat we willen dat de minister, wethouders en huurbazen deze noodzakelijke eerste stap zetten”.

NIDA Almere

Ook NIDA Almere diende een motie in tegen de bevriezing van de huren, per 1 juli. “In deze tijden van coronacrisis met zo veel onzekerheid en een recessie op komst, valt een huurverhoging door corporatiewoningen zowel in de sociale als in de vrije sector niet te verantwoorden”, zo laat Hassan Buyatui van NIDA Almere weten.

Oproep

De SP roept daarom alle huurbazen op om de huurverhoging te stoppen. Iedereen kan de oproep steunen via een speciale steunbetuiging.

Artikel gepubliceerd door: 1Almere.nl.

Dit vind je misschien ook interessant