54

Floriade: uitstel of het einde?

Het college van burgemeester en wethouders heeft laten weten door te willen gaan met de Floriade. Dat staat in een raadsvoorstel dat zojuist naar de gemeenteraad is verzonden.

Voorstel

“Sinds 2012 zijn wij, samen met veel verschillende partners, bezig de Floriade Expo 2022 te organiseren”, vertelt wethouder Hoek van Duurzaamheid, Mobiliteit en Democratische Vernieuwing. “Diverse Almeerse ondernemers, bewoners, organisaties vanuit de tuinbouwsector, kennisinstellingen, overheden en landen werken samen aan de Floriade. Ik ben blij dat het rapport van de verkenner aangeeft dat de coronacrisis, die de hele wereld heeft overvallen, niet betekent dat we hiermee moeten stoppen. Dat is goed nieuws voor Almere, want Floriade 2022 stimuleert op verschillende manieren de ontwikkeling van de stad. Met de organisatie van de expo midden in het centrum van de stad, en verbonden aan een nieuwe groene en duurzame stadswijk, hebben we het onszelf niet makkelijk gemaakt”.

“Het is een groot project, en er zijn stevige risico’s aan verbonden”, aldus de wethouder. “We zijn ons daar terdege van bewust. En er zijn een aantal zaken die we echt moeten verbeteren, zoals de samenwerking tussen de verschillende partners en het vertellen van het verhaal van de Floriade. Maar werken aan een duurzame, groene en gezonde stad zit in de geschiedenis en daardoor in het DNA van Almere. Daar een bijdrage aan leveren is niet alleen belangrijk voor Almere, maar ook voor andere steden in de wereld. Het is nu aan de gemeenteraad”.

Oud-wethouder

Tjeerd Herrema, oud-wethouder in Almere, ziet niks meer in de Floriade. Hij vindt dat het moment is aangebroken om met het evenement te stoppen. De oud-wethouder was tussen 2015 en 2018 verantwoordelijk voor de Floriade. “De Floriade is bedoeld als etalage voor de land- en tuinbouwsector en het bedrijfsleven”. Volgens hem is daar de afgelopen tijd niks zichtbaar van geweest. Herrema zegt tegen de regionale omroep dat dat “met de zwaarste economische crisis van na de oorlog” ook niet meer gaat gebeuren.

Ondernemers

Ondernemers van de Floriade Business Club roepen het stadsbestuur van Almere op om de Floriade vooral door te laten gaan. Zij verwachten dat de kosten hoog zullen zijn bij afstel.

Gemeenteraad

Donderdagavond 4 juni wordt het voorstel besproken met de gemeenteraad.

Artikel gepubliceerd door: 1Almere.nl.

Dit vind je misschien ook interessant