54

Gemeente bestrijdt ook dit jaar eikenprocessierups

Dit jaar wordt er opnieuw overlast verwacht door de eikenprocessierups. “De brandharen van de eikenprocessierups kunnen namelijk jeuk en een branderig gevoel veroorzaken. Om dit te voorkomen zijn we van april tot en met oktober bezig met de bestrijding van de eikenprocessierups op de 10.000 eiken die de gemeente in beheer heeft. We voeren de werkzaamheden uit op basis van de landelijke leidraad en starten op 14 april 2020 met het besproeien van de eikenbomen”, meldt de gemeente Almere.

Voldoende?

Wordt er voldoende gedaan aan de bestrijding van de eikenprocessierups? De gemeente probeert op zoveel mogelijk plaatsen te bestrijden. Ziet u een eikenprocessierups of een nest? Laat het de gemeente weten via een melding openbare ruimte of telefonisch via 14 036.

Werkwijze

Hoe gaat die bestrijding in zijn werk? Is het eigenlijk wel goed voor de overige natuur? “Tussen de 8.000 en 9.000 eikenbomen worden twee keer behandeld met een biologisch middel van nematoden (aaltjes) en bacteriën”, meldt de gemeente Almere online. “De aannemer brengt in de vroege avond en nacht, vanaf een langzaam rijdende tractor met een nevelspuit, een biologisch bestrijdingsmiddel aan op de eikenbomen. Dit biologische middel heeft alleen effect op rupsen die van het blad eten en niet op andere dieren en mensen.
Als de tractor uw woning passeert, ervaart u mogelijk enige overlast. We raden u aan om tijdens het spuiten ramen en deuren dicht te houden en niet onder de bomen en nevelspuit door te lopen of te fietsen. Alleen bij direct contact met het middel kunnen huid en ogen geïrriteerd raken. Dit geldt ook voor huisdieren. Uiteraard probeert de aannemer de overlast zo veel mogelijk te beperken”.

Lees ook eens:

Bewoners in Almere Duin tegen nieuwe eikenbomen

Artikel gepubliceerd door: 1Almere.nl.

Dit vind je misschien ook interessant