57

‘Vervoerder Keolis sjoemelde bij aanbesteding ov-concessie’

Busvervoerder Keolis zou op een deels frauduleuze manier aanbestedingen in het openbaar vervoer hebben gewonnen. Dat meldt Follow The Money (FTM). De vervoerder won een aanbesteding met een waarde van 900 miljoen euro voor het openbaar busvervoer in delen van Gelderland, Overijssel en Flevoland. Keolis verzorgt ook het busvervoer in Almere.

Sideletters

“Frauduleuze sideletters met Chinese fabrikanten van elektrische bussen vormden een onderdeel van de aanbesteding die het vervoersbedrijf Keolis vorig jaar september wist te winnen”, zo laten bronnen aan Follow The Money weten. “De sideletters met geheime inhoud – twee met de Chinese busfabrikant BYD en twee met Ginaf – hadden een specifiek doel: het binnenhalen van de aanbesteding. De Chinese bedrijven zouden niet met boetes of rechtszaken worden geconfronteerd als ze hun leveringsgaranties niet zouden nakomen. De garanties van de fabrikanten vormen een wezenlijk onderdeel van de aanbesteding”.

Geschorst

Volgens FTM zijn de documenten begin maart binnen Keolis boven komen drijven. “Ze worden binnen het bedrijf en bij de door het bedrijf ingehuurde adviseurs als ‘frauduleus’ aangemerkt. Eén van de betrokken directeuren, wiens handtekening onder enkele sideletters staat, is vanwege de kwestie geschorst en zit al weken thuis. Ook de vlootmanager van Keolis is geschorst”, dit melden goed ingevoerde bronnen aan FTM.

Lees het volledige artikel bij FTM.

Foto

Busstation ‘t Oor met bussen van Keolis. Foto door: Nulzesendertig.

Artikel gepubliceerd door: 1Almere.nl.

Dit vind je misschien ook interessant