91

Actiegroep ‘Rechts in Verzet’ kondigt demonstratie aan in Staatsliedenwijk

Actiegroep ‘Rechts in Verzet’ heeft een demonstratie aangekondigd tegen de gebedsoproep van de Abou Bakr Massadik moskee in Almere. De demonstratie wordt aangekondigd via Twitter en begint vrijdag 15 mei om 13.00 uur. ‘Rechts in Verzet’ demonstreert vaker tegen wat zij noemen de ‘alsmaar toenemende massa-immigratie en islamisering van Nederland’. De demonstratie vindt plaats in een woonwijk. NIDA Almere heeft daar schriftelijke vragen over gesteld.

Woonwijk

NIDA Almere vraagt zich af of woonwijken wel geschikt zijn voor demonstraties. “Het recht om te demonstreren is een grondrecht. NIDA Almere vindt dan ook dat demonstraties en betogingen waar mogelijk gefaciliteerd dienen te worden, ongeacht welke mening wordt geuit. Echter, acht NIDA Almere demonstreren in een woonwijk niet wenselijk”, aldus de partij. NIDA Almere wil meer duidelijkheid over het demonstratiebeleid in de stad. Vorige week kreeg Anti-islambeweging Pegida Nederland een vergunning om eveneens te mogen demonstreren in een woonwijk.

Overlast

“De karakteristieken van een woonwijk maken deze locatie namelijk minder geschikt voor demonstraties”, zo schrijft NIDA Almere aan het college. “In een woonwijk zal mogelijk eerder sprake zijn van een te nadelige invloed op het gewicht van het verkeersbelang. NIDA vindt ook dat het doelcriterium van het voorkomen van wanordelijkheden aanleiding geeft om terughoudend om te gaan met demonstraties in woonwijken. In woonwijken zal een groter risico bestaan op vermenging van groepen, waardoor het waarborgen van de veiligheid van wijkbewoners, waaronder kinderen, en demonstranten in het geding komt”.

Schriftelijke vragen

NIDA Almere heeft schriftelijke vragen gesteld: “Deelt het college de zorg van NIDA Almere dat het toestaan van provocerende demonstraties bij een Moskee en in een woonwijk zal leiden tot verstoring van de openbare orde? Deelt het college het oordeel van NIDA Almere dat een sfeer van provocatie en confrontatie dient betrokken te worden bij de beoordeling van de vraag of er sprake is van een vrees voor wanordelijkheden en of dit aanleiding zou moeten geven een beperking aan een demonstratie op te leggen?”.

Pegida

Pegida wilde ook demonstreren tegen de versterkte gebedsoproep die vanaf 1 mei iedere vrijdag wordt gehouden. De demonstratie van Pegida ging om allerlei redenen niet door. Toch wil de groep op een later moment alsnog demonstreren.

Artikel gepubliceerd door: 1Almere.nl.

Dit vind je misschien ook interessant