63

Huizenplatform: ”Flevoland relatief gunstig voor starter op de woningmarkt”

Starters op de Flevolandse woningmarkt hebben te maken met een relatief gunstige situatie als het gaat om het kopen van een huis. Dat blijkt uit de meest recente Eigengeldkaart van Nederland, die door hypotheekexpert Independer en huizenplatform Jumba is gepubliceerd. Om een eigen huis van 55 m2 tot 65 m2 te kopen, moet een modaal verdienende starter in Flevoland gemiddeld 8.167 euro eigen geld meenemen.

Verschil per gemeente

“Wel bestaan er tussen gemeenten in Flevoland grote verschillen in de hoogte van het benodigde eigen geld. Dit verschil loopt binnen de provincie op tot bijna 10 duizend euro”, aldus hypotheekexpert Independer en huizenplatform Jumba. “Een alleenstaande starter in Nederland moet gemiddeld bijna 20 duizend euro aan eigen geld meenemen voor de aankoop van een ‘bescheiden woning’ van 55 m2 tot 65 m2. Een gemiddelde Nederlandse alleenstaande woont op 88 m2”.

Hoewel dit benodigde bedrag aan eigen geld in Flevoland gemiddeld fors lager is (8.167 euro), hebben Flevolanders binnen de provincie te maken met grote verschillen in het benodigde eigen geld. Zo loopt dit bedrag uiteen van 6.170 euro in Dronten, tot 16.060 euro in Urk; een verschil van 9.890 euro.

Eigengeldkaart

Hoeveel eigen iemand nodig heeft om een huis te kopen, hangt af van verschillende factoren. De belangrijkste zijn het inkomen, de regio waarin gekocht wordt en het aantal vierkante meters van de woning. Om (visueel) inzichtelijk te maken hoeveel eigen geld men gemiddeld nodig heeft bij de aankoop van een huis in Flevoland, creëerden Jumba en Independer de indicatieve Eigengeldkaart 2020. Het exacte bedrag is uiteraard afhankelijk van de persoonlijke situatie, wensen en de actuele rentestand.

Overzicht

Hieronder het volledige overzicht van het benodigde eigen geld dat modaal verdienende starters in Flevoland mee moeten nemen bij de aankoop van een woning van 55 m2 tot 65m2:

  • Urk €16.060
  • Almere €7.220
  • Zeewolde €6.980
  • Lelystad €6.340
  • Noordoostpolder €6.230
  • Dronten €6.170.

Foto

Woningen in Almere Poort. Foto door: Nulzesendertig.

**Ingezonden artikel**

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Artikel gepubliceerd door: 1Almere.nl.

Dit vind je misschien ook interessant