66

Almeerse stadsbeiaardiers doen mee aan nationale bevrijdingsestafette op de carillons

Nederlandse beiaardiers vieren 75 jaar vrijheid door in een landelijke estafette de carillons van de dorpen en steden te bespelen. Ook de Almeerse stadsbeiaardiers doen mee.

Spoor van bevrijding

Op 1, 2 en 6 mei bespelen Gerda Peters en Bauke Reitsma twee klokkentorens in onze stad. De nationale estafette is in september 2019 gestart en volgt het spoor van de bevrijding van Nederland. Vooral in deze tijd van het coronavirus willen beiaardiers in het hele land mensen door het open raam of de open deur laten genieten van muziek.

5 mei

In Almere komt de estafette rond de nationale bevrijdingsdag 5 mei langs. Beiaardier Peters geeft vrijdag 1 mei om 11.00 uur een concert op de Goede Redetoren in Almere Haven en op zaterdag 2 mei om 11.00 uur op het carillon van de Lichtboogtoren in Almere Stad. Op woensdag 6 mei laat stadsbeiaardier Bauke Reitsma tijdens de reguliere beiaardbespelingen van 11.00 uur (Haven) en 13.00 uur (Stad) nog eens muziek uit de tijd van de bevrijding horen. Op de programma’s staat uiteraard het Wilhelmus en ook het Flevolandse volkslied. Naast muziek als ‘Dan zal de Betuwe weer in bloei staan’ en ‘Als op het Leidseplein de lampjes weer eens branden gaan’, klinken onder andere ‘From the time you say goodbye’ en natuurlijk ‘We’ll meet again’.

Tweede Wereldoorlog

“De stad Almere heeft er bewust voor gekozen om de beiaardcultuur een prominente plaats te geven”, vertellen de stadsbeiaardiers Reitsma en Peters. “Ook al bestond Almere nog niet op deze plek in Nederland, is er toch een deel WOII geschiedenis op dit gebied geschreven door de luchtoorlog die boven het IJsselmeer plaatsvond. Daarnaast hebben verschillende inwoners de oorlog zelf meegemaakt en is voor hen, en voor ons allemaal, de Bevrijding een belangrijk moment om bij stil te staan. Daarom hebben wij ervoor gekozen om mee te doen aan de landelijke estafette. Reden genoeg namelijk om de carillons te laten klinken!”

Artikel gepubliceerd door: 1Almere.nl.

Dit vind je misschien ook interessant