89

Aangepaste Lintjesregen in Almere

De Lintjesregen zal vanwege de maatregelen rond het coronavirus dit jaar in aangepaste vorm plaatsvinden. Gemeente Almere bedacht een alternatief om op vrijdag 24 april tóch op een feestelijke manier de te onderscheiden Almeerders te verrassen. De decorandi krijgen aan de deur een digitale speech van burgemeester Franc Weerwind of locoburgemeester Hilde van Garderen. De speech wordt op een scherm getoond, waarbij de gedecoreerde een rechtstreekse verbinding heeft met de burgemeester of locoburgemeester.

Verraste gezichten

Normaal gesproken, is de Lintjesregen een feestelijke bijeenkomt, waarop meerdere mensen een Koninklijke onderscheiding ontvangen voor hun bijzondere activiteiten voor de samenleving. De personen die een lintje ontvangen, worden daarmee benoemd tot de Orde van Oranje-Nassau. De Almeerders die een Koninklijke onderscheiding krijgen, weten dit niet van tevoren en worden door hun naasten vaak met een smoes naar de bijeenkomst gebracht. Burgemeester Franc Weerwind: “De verraste en verbaasde gezichten van de decorandi zijn elk jaar weer ontroerend om te zien. Ik ben blij dat we in deze periode van corona, alsnog de mensen op de officiële datum in het zonnetje kunnen zetten en de eerste reactie kunnen vastleggen. Heel fijn dat Omroep Flevoland rechtstreeks verslag doet van deze bijzondere gebeurtenis.”

Digitale speech

Vanaf 9.10 uur rijden er twee auto’s door Almere. Ze bellen om de beurt aan bij de te onderscheiden Almeerders en via een scherm is er op dat moment een live verbinding met de burgerzaal van het stadhuis. Hier staan burgemeester Franc Weerwind of locoburgemeester Hilde van Garderen. Eén van de twee geeft een persoonlijke speech aan de decorandus. Omroep Flevoland filmt de momenten aan de deur en zendt dit live uit.

Feestelijke bijeenkomst

Er wordt nog gezocht naar één landelijk moment, waarop alsnog een feestelijke bijeenkomst kan worden georganiseerd. De Koninklijke onderscheidingen worden dan uitgereikt in het bijzijn van familie, vrienden en collega’s. Wanneer dit zal zijn, is mede afhankelijk van het verloop van het coronavirus.

Artikel gepubliceerd door: 1Almere.nl.

Dit vind je misschien ook interessant