59

SP vreest voor gezondheidsproblemen door nieuw afvalbeleid

De SP in Almere vreest dat het nieuwe afvalbeleid in Almere risico’s gaat vormen voor de volksgezondheid. De gemeente Almere is namelijk van plan om vanaf 2021 een nieuw afvalinzamelsysteem in te voeren. Zowel inwoners als politieke partijen protesteren tegen de plannen.

Prullenbak

“Wat ons betreft belandt dit plan zelf snel in de prullenbak en komt er een voorstel dat geen bedreiging vormt voor onze leefomgeving”, meldt SP Almere aan de redactie van 1Almere. “Dit beleid zal ongetwijfeld leiden tot meer dumpingen. Wij maken ons in het bijzonder zorgen over toename van dumpingen van gevaarlijk afval zoals asbest en chemicaliën (drugsafval). Door minder vaak dumpingen op te halen (vuil trekt vuil aan), grofvuil niet meer gratis op te halen en de afvalperrons 2 dagen per week te sluiten zullen afvaldumpingen zeker op nog grotere schaal voorkomen”.

Veranderingen

“Een verandering van het afvalsysteem in Almere is nodig, omdat een deel van het materiaal zoals vuilniswagens en containers, verouderd is en vervangen of aangepast moet worden”, aldus de gemeente Almere. “Ook moet er ingespeeld kunnen worden op de groei van de stad. Daarnaast leveren Almeerders in het huidige systeem teveel afval in als restafval. Dit restafval wordt verbrand, wat slecht is voor het milieu en veel geld kost. Een nieuw systeem moet ervoor zorgen dat afval beter gescheiden wordt en daarmee bijdraagt aan het verlagen van de kosten”.

Lees ook eens:

Afvalstoffentarief vanaf 2021 omlaag voor eenpersoonshuishoudens

Artikel gepubliceerd door: 1Almere.nl.

Dit vind je misschien ook interessant