Stem mee: ”De gemeente Almere mag de afvalstoffenregeling niet wijzigen”

Deel dit artikel

De gemeente gaat het systeem van afvalinzameling veranderen. Niet iedereen heeft daar positief op gereageerd. Zowel inwoners als Almeerse politieke partijen uiten hun boosheid en kritiek op het plan. Inwoners vrezen dat zij straks nog meer moeten betalen voor de afvalstoffenheffing.

Verandering

“Een verandering van het afvalsysteem in Almere is nodig, omdat een deel van het materiaal zoals vuilniswagens en containers, verouderd is en vervangen of aangepast moet worden”, aldus de gemeente Almere gisteren. “Ook moet er ingespeeld kunnen worden op de groei van de stad. Daarnaast leveren Almeerders in het huidige systeem teveel afval in als restafval. Dit restafval wordt verbrand, wat slecht is voor het milieu en veel geld kost. Een nieuw systeem moet ervoor zorgen dat afval beter gescheiden wordt en daarmee bijdraagt aan het verlagen van de kosten”.

Kritiek

Inwoners zijn een petitie gestart: “Veel inwoners zijn het niet eens met de nieuwe plannen rondom de afvalstoffenregeling. Zo moeten wij zelf oud papier en snoeiafval gaan wegbrengen naar de milieustraten terwijl die minder vaak opengaan”, aldus Amber de Kroon die een online petitie is gestart. ” Ook worden afvaldumpingen minder snel opgeruimd wat resulteert in meer zwerfafval en gaan meerpersoonshuishoudens nog meer betalen. Ook moeten we gaan betalen voor ophalen van grofvuil wat resulteert in nog meer dumpingen. Onvoorstelbaar”, zegt De Kroon. De petitie is inmiddels meer dan 6000 keer ondertekend.

Wat vind jij?

Wat vind jij van de nieuwe plannen? Stem hieronder op de poll of plaats een reactie onderaan de pagina.

''De gemeente Almere mag de afvalstoffenregeling NIET wijzigen''

Lees ook eens:

Afvalstoffentarief vanaf 2021 omlaag voor eenpersoonshuishoudens

Artikel gepubliceerd door: 1Almere.nl.

10 Reacties op “Stem mee: ”De gemeente Almere mag de afvalstoffenregeling niet wijzigen””

 1. Rob ter Horst

  Iets wegbrengen zoals papier of tuinafval is voor mij geen optie, geen auto.
  Volgens mij zijn het gewoon bezuinigingsmaatregelen o.a. i.v.m. de kosten van de floriade en gemiste inkomsten i.v.m. corona.

 2. Mr. K. Plop, B.d..

  ”Het afval scheiden mag je niet laten doen door amateurs
  ongeschoolden of allochtonen die de taal niet kennen
  en dus geen kennis hebben van de talloze soorten
  die niet te scheiden zijn en daardoor restafval
  waar elke verwerker weer mee blijft zitten
  met bijkomend nadeel dat de wagens
  zwaarder zijn en milieu vervuilend
  wat een opbrengst nihil maakt
  en alleen nog meer kost”

  1; Dus stort alles op een hoop of belt..
  2; Tot het afval 100% te verwerken is..
  3; Of verbrand alles t.v.v. het aardgas.
  4; Wat de vuilniswagen lichter maakt.

  En zorg er eerst voor dat elke afval scheider gelijk is
  omdat in een blokje van negen huizen in een straat
  er dus in negen variaties afval gescheiden wordt
  reken dit uit voor een straat wijk dorp of stad
  en maal het aantal gemeenten in ons land
  of vraag een Chinees hoe ze dat doen

  P.s.. een Eskimo heeft geen afval.. en dus ook geen resten..

 3. Mr. K. Plop, B.d..

  Met een rollator kan je ook niet naar het perron..
  En al helemaal niet naar de Floriade..

 4. IdV

  Als de gemeente minder kosten wil en klimaat neutraal zijn, dan moeten ze vooral NIET de bladkorven weghalen. Iedereen die flink wat planten in zijn tuin heeft kan zijn plantenafval niet kwijt in de duo-bak. De bladkorven maken dat een groene tuin voor de bewoners te doen blijft. Zou ik elke keer als ik gesnoeid heb naar het recycling-perron moeten rijden, dan kost dat natuurlijk brandstof, moeite en ik heb mijn auto vol troep. Niet iedereen heeft trouwens een auto. Veel burgers zullen daarom dan maar besluiten om de planten de tuin uit te doen. Wat weer leidt tot hitte-stress in de zomer en minder leefomgeving voor insecten en vogels. Zorg dus juist voor meer bladkorven! En dat het zwerfafval, wat nu al de spuigaten uitloopt. Ik woon dichtbij Doemere en heb mij hele straat vol liggen met verpakkingen van de KFC en MacDonalds. Heel soms zie je een medewerker deze troep verzamelen, vooral toen KFC er net zat. Dus moet ik zelf maar de troep opruimen met een knijper en vuilniszak, net als andere bewoners dit doen. Maar waar moet ik die troep dán kwijt? Ik kan dit toch niet gescheiden aanleveren??? De gemeente moet dit soort initiatieven stimuleren en gratis knijpers aan de burgers geven én zorgen dat zwerfvuil-oprapers gemakkelijk deze vuilniszakken met ongescheiden restafval kunnen inleveren.

 5. Suzanne

  Ik vind het heel erg jammer dat het weer veranderd moet worden. Eindelijk zijn wij, ons gezin gewend aan hoe het afval nu gescheiden moet wordenen dan gaat het weer veranderen?!
  En lekker voor het milieu ook.. Iedereen gaat apart in zijn eigen auto afval brengen naar de afvalbrengstations?! Slim, maar niet heus…. Heel Almere mag daar zelf naartoe?! Dan kun je beter een paar vrachtwagens laten rijden.
  Te vaak veranderen geeft alleen verwarring en irritatie. Daarbij heeft inderdaad niet iedereen een auto…. Het zal er niet op vooruit gaan met nieuwe maatregelen….

 6. Tjeerd Herrema

  Eerder hebben bewoners de petitie Dumpen dat tarief getekend en aangeboden aan de gemeenteraad. Hierin werd om een eigen lager afvaltarief voor éénpersoonshuishoudens gevraagd zoals bijna overal in Nederland. Almere heeft al jaren het verweg het hoogste tarief voor alleenstaanden terwijl het al een stad is met hoge woonlasten en alleenstaanden de hoogste woonlasten hebben in Almere. Dat lijkt het enige goede in de plannen want de rest van de voorstellen is behalve betalen naar wat je aan afval produceert vooral managementtaal zonder visie

 7. JS

  Dat het materiaal zoals vuilniswagens en containers, verouderd is, is niet het probleem van de burger. Die zouden gewoon in de begroting meegenomen moeten zijn.
  Het is totaal niet verstandig geweest om de blad korven niet te plaatsen. Ik heb altijd onze gemeente geprezen naar andere mensen dat die blad korven wel heel erg makkelijk zijn.
  Waarom moet het duurder worden als de als de burger alles moet schreiden.

Reageren is niet meer mogelijk.