91

Risico op legionella door corona

Veel waterleidingen worden als gevolg van de maatregelen tegen het coronavirus op dit moment niet gebruikt. Het gaat om waterleidingen op scholen, in kantoorgebouwen of op vakantieparken. Door het stilstaande water, kan er in leidingen legionella ontstaan.

Doorspoelen

Waterbedrijf Vitens waarschuwt hier samen met het RIVM voor. Zij raden aan de leidingen zo af en toe door te laten lopen.

“Wanneer kraanwater langere tijd stilstaat, is het niet meer vers en kan de waterkwaliteit negatief worden beïnvloed”, schrijft Vitens. “Zo kan bijvoorbeeld de legionellabacterie, die de veteranenziekte kan veroorzaken, een probleem vormen. Het RIVM adviseert om te kijken naar mogelijkheden om het spoelen van weinig gebruikte tappunten toch uit te voeren. Ga in het uiterste geval over van een frequentie van wekelijks spoelen naar tweewekelijks spoelen. Bij het beheersen van risico’s rond legionella ligt de verantwoordelijkheid bij de eigenaar van de binneninstallatie”.

Artikel gepubliceerd door: 1Almere.nl.

Dit vind je misschien ook interessant