Het coronavirus heeft grote impact op de maatschappij. Ook het leven van kinderen staat op zijn kop. Hoewel het leuk kan zijn om deze dagen vooral veel met vriendjes en vriendinnetjes te spelen, roept de situatie vragen op bij kinderen. Maar hoe leg je dat uit? GGD Flevoland geeft daar advies over.

Praten

Het is verstandig om met kinderen te praten over de situatie. “Kinderen kunnen heel goed aanvoelen dat ouders het moeilijk vinden om over bepaalde thema’s te praten”, zo schrijft de GGD. “Als ouders er dan ook niet over beginnen omdat ze denken dat ze hun kinderen daarmee belasten, blijft er veel onbesproken. Laat daarom aan kinderen merken dat ze vragen mogen hebben en zorgen mogen uiten. Negeer hun angst niet en neem deze serieus, zonder het te groot te maken”.

Stress

Tijdens het praten is het natuurlijk de bedoeling om geen paniek te veroorzaken. Kinderen kunnen angst en paniek snel overnemen van volwassenen: “Let daarom op je eigen houding, en maak je kind niet onnodig bang. Ben je zelf angstig over de situatie? Praat hierover met anderen als je kinderen niet in de buurt zijn”, schrijft de GGD. “Als je kind angstig is, wil je het graag geruststellen. Dat is belangrijk, maar blijf daarbij wel eerlijk”.

Hygiëne

Met een experimentje kan je je kind goed laten zien hoe ziektekiemen zich kunnen verspreiden. “Zelfs jonge kinderen kan je goed vertellen dat ze de dokters kunnen helpen om de verspreiding van de ziekte te voorkomen, bijvoorbeeld door goed handen te wassen, het niezen in de elleboog, en het afstand houden van anderen”.

Overzicht

Wil je meer weten over dit onderwerp? Op de website van GGD Flevoland vind je uitgebreide informatie.

Artikel gepubliceerd door: 1Almere.nl.

Comments are closed.