51

Thuis leren en studeren; maar niet iedereen heeft een laptop

Scholen zijn volop aan de slag gegaan om onderwijs op afstand zo snel en zo goed mogelijk te organiseren. Vanwege het coronavirus is onderwijs op school niet meer mogelijk. Thuis leren en studeren is de oplossing, maar niet iedereen beschikt over een laptop, computer of goed internet. Daarvoor waarschuwt ook Hassan Buyatui van NIDA Almere.

Tweedeling

Het NIDA-raadslid Hassan Buyatui, die ook in het onderwijs werkzaam is, weet hoe scholieren in deze corona-crisis van een computer of laptop afhankelijk zijn. “Onderwijs op afstand volgen is niet voor iedereen vanzelfsprekend”, zegt Buyatui. “Geen laptop betekent geen les op afstand. Dat weet ik uit ervaring. Ik waarschuw daarom voor een tweedeling in het Almeerse onderwijs”. Hij waarschuwt voor een tweedeling in het onderwijs en vraagt daarom om extra aandacht voor kinderen van (minima)gezinnen die niet over een computer/ laptop beschikken en of geen toegang hebben tot internet.

Knelpunten

“Ik heb me laten vertellen dat alle aandacht van schoolbesturen de eerste week erop gericht was om het materiaal digitaal beschikbaar te maken”, aldus Buyatui. “De tweede week; dus begin deze week, zou men inventariseren waar de knelpunten zijn qua mogelijkheden om het onderwijs op afstand vorm te geven. Fijn zo’n inventarisatie, maar we ontvangen steeds signalen dat niet iedereen aan een laptop is geholpen, terwijl het kabinet sinds vorige week 20 maart daarvoor extra geld beschikbaar heeft gesteld”.

“Het gaat moeizaam allemaal en ik durf nu al te voorspellen dat er sprake is van leerachterstanden onder hen die tot nu toe nog geen laptop hebben. Dat kan natuurlijk niet. Het zijn meestal minimagezinnen. Deze gezinnen verdienen extra aandacht.”

Oproep

De partij van Hassan Buyatui doet een oproep: “We hebben gezien hoe solidair we met elkaar zijn in deze crisistijd. Mijn oproep aan iedereen die een leerling (tijdelijk) aan een computer of laptop kan helpen om dit bij ons kenbaar te maken“.

Artikel gepubliceerd door: 1Almere.nl.

Dit vind je misschien ook interessant