50

”Flevoland koploper elektrische en hybride auto’s”

Flevoland heeft verreweg het hoogste percentage elektrische en hybride auto’s. Dit blijkt uit brandstof-onderzoek van Independer, dat hiervoor meer dan een miljoen vergelijkingen van autoverzekeringen op haar online platform analyseerde. In Flevoland gaat het om bijna 10% van het wagenpark. Dat is fors in vergelijking met de provincie Drenthe, waar dit bij slechts 3,5 procent van de particuliere personenauto’s het geval is.

Meest en minst

Het aantal personenauto’s dat rijdt op diesel, loopt per provincie flink uiteen. Uit de analyse van Independer blijkt dat Limburgers het minst hebben met dieselauto’s. Deze provincie telt, met slechts 12,4 procent, het laagste percentage personenauto’s van Nederland dat op diesel rijdt. Dat is bijna de helft van het percentage van het Friese dieselwagenpark (24,2 procent). Friesland staat op de eerste plaats als het om dieselauto’s gaat. Bijna een kwart van de particuliere personenauto’s in de noordelijke provincie rijdt op diesel. Tot slot keek Independer ook naar ‘oude diesels’ van vóór 2005 – vanaf dat jaar werden de emissienormen strenger – in de vier grote steden. In Rotterdam rijdt het hoogste percentage van deze oudere dieselauto’s rond.

In het onderzoek keek Independer naar het gebruik van diesel-, benzine-, elektrische- en hybride personenauto’s. Ondanks dat benzine de meest voorkomende brandstof is voor personenauto’s verschilt het gebruik ervan per provincie. In Flevoland heeft minder dan 70 procent van de personenauto’s een benzinemotor.

Strenge regels

Op 1 januari 2005 stelde de EU strengere regels in voor de uitstoot van diesels. Independer keek daarom specifiek naar de aantallen diesels van voor dat jaar in de grote steden. De meeste van deze auto’s zijn te vinden in Rotterdam, waar ruim 14 procent van de diesels van voor 2005 is. In Amsterdam ligt dit percentage op bijna 9 procent.

Kijk hier voor de interactieve brandstofkaarten van Nederland.

Artikel gepubliceerd door: 1Almere.nl.

Dit vind je misschien ook interessant