58

75 jaar bevrijding: KAF brengt een ode aan Anne Frank

Met de internationaal geroemde dansvoorstelling Anne Frank: Words from the Shadows staat Kunstlinie Almere Flevoland op een bijzondere wijze stil bij 75 jaar bevrijding. De imPerfect Dancers Company brengt op vrijdag 13 maart (20:15 uur) een inspirerende ode aan het leven van een jong meisje en haar spirituele kracht tijdens een van de donkerste momenten van de 20e eeuw.

Tweede Wereldoorlog

Een periode in de geschiedenis waar we niet graag aan denken, maar die we niet mogen vergeten. Zoveel slachtoffers, zoveel verdriet. Maar ondanks alle verschrikkingen leven er uit deze tijd ook inspirerende verhalen over hoop en liefde. Daarom is naast herdenken het vieren van de bevrijding net zo belangrijk: ,,In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We vieren dat we sindsdien weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven”, aldus het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Ode

Anne Frank: Words from the Shadows brengt het verhaal van Otto, Anne’s vader en de enige van de familie Frank die de oorlog overleeft. Na de bevrijding van Auschwitz keert hij terug naar het achterhuis. Hier krijgt hij van Miep Gies het dagboek van zijn dochter. Tijdens het lezen ontdekt hij kanten van haar persoonlijkheid die hij niet kende. Hij herleeft de tijd van onderduiking en de tragische gebeurtenissen die volgen.
Anne. Een Joods meisje dat op een zwarte bladzijde van ons geschiedenisboek terechtkwam, terwijl zij moedig haar eigen bladzijden volschreef. Ze had haar hele leven nog voor zich, maar heeft het niet kunnen leven. Haar vrijheid en zelfbeschikking werden haar ontnomen, door intolerantie en haat. Tot op de dag van vandaag inspireren en bewegen haar woorden mensen, oud en jong, van over de hele wereld. Anne Frank: Words from the Shadows is een ode in bewegingen. Een dansend eerbetoon aan het leven, de kracht en het mens-zijn van dit bijzondere meisje en haar ontroerende verhaal.

Uniek in Nederland

De voorstelling wordt gedanst door imPerfect Dancers Company, onder de artistieke leiding van Walter Matteini en Ina Broeckx. Dit gelauwerde duo heeft al veel lovende kritieken en prestigieuze prijzen ontvangen. Samen met de imPerfect Dancers hebben ze de huidige dance scene compleet veroverd. Energiek, emotioneel, ontvankelijk en gemotiveerd zijn woorden die passen bij deze groep. Hun choreografische taal is intens fysiek en atletisch. De menselijke ziel wordt in al haar facetten verkent en begrepen. Anne Frank: Words from the Shadows is een voorstelling over het verhaal van Anne op een nog niet eerder vertoonde manier. Indrukwekkend en raak. Een unieke dansvoorstelling die niemand ongemoeid laat. De voorstelling beleeft op 13 maart haar Nederlandse première en is exclusief te zien bij Kunstlinie Almere Flevoland.

Foto

Foto door: Mario Sguotti.

Artikel gepubliceerd door: 1Almere.nl.

Dit vind je misschien ook interessant