60

Dat Wist Ik Niet: Kunst van Daan Roosegaarde in Almere

Daan Roosegaarde, de technisch innovatieve kunstenaar, heeft momenteel voor het eerst een ‘binnen-expo’ in het Groninger Museum. Zijn kunst is overal te bewonderen; vaak in de open lucht. Zo ook in Almere. In de rubriek ‘Dat Wist Ik Niet’ aandacht voor het werk van Roosegaarde.

Groningen

In Groningen is op dit moment een solo-expo te zien van zijn gevarieerde werk op het gebied van licht, beweging en kleuren. “Alles in beweging met kleur en lijnen. Ik kan alleen maar zeggen: jammer als je er niet geweest bent”, schrijft Greta Verduin uit Almere. Zij bezocht de tentoonstelling. “Wat we hier allemaal te zien en te voelen krijgen is overweldigend. Je mag ook overal aan komen, ook bijzonder vooral omdat situaties en kleuren veranderen bij geluid, beweging of aanraking. Fascinerend”.

Almere

“Leuk om de ‘Marbles’ in foto’s terug te zien. In 2012 gerealiseerd op het Van Eesterenplein in Almere (Bouwmeesterbuurt) Het hele plein en de huizen er omheen werden opgeknapt en als ‘Beloning’ voor alle overlast kregen de bewoners dit kunstwerk van een toen nog redelijk onbekende Daan Roosegaarde midden op dat vernieuwde Plein”, vertelt Verduin. “Er werd een groot feest georganiseerd voor de hele buurt waar de Almeerse wethouder van wonen en de directie van woningcorporatie Ymere bij aanwezig waren. De hele buurt vierde het intensief mee. Van een ‘verwaarloosd en overlastgevend plein’ werd het plein door dit licht-kunstwerk een prachtige ontmoetingsplek, mooier en beter dan alleen maar een ‘hangplek'”.

Foto door Greta Verduin

Expositie

Terug naar het andere werk van Daan Roosegaarde. Een mooi voorbeeld uit de praktijk is het ‘Van Gogh-fietspad. In Eindhoven is een uniek fietspad gerealiseerd, waarbij het pad via innovatieve technologie, verlicht wordt door duizenden fonkelende steentjes. Het is geïnspireerd op een schilderij van Van Gogh ; De Sterrennacht’. Deze techniek wordt door de fietsers ervaren als een ‘magische beleving’.

Wil je meer werk van Roosegaarde zien? En meer horen over Almere? Kijk dan op de speciale pagina van Greta Verduin. Zij schrijft erover.

Artikel gepubliceerd door: 1Almere.nl.

Dit vind je misschien ook interessant