57

Floriade Parade beloont 33 Almeerse ideeën

Heb je een groen en gezond idee? Dan is het idee misschien wel geschikt voor de Floriade Parade. Een jury bekijkt iedere maand de ingezonden ideeën en beloont er vier met een financiële kickstart van maximaal 1000 euro. In het eerste jaar zijn 33 initiatieven door de jury gekozen. Van een duurzaam bijenhotel in de Sieradenbuurt tot aan het mogelijk maken van Almeerse hop voor Almeers bier. En van hangende bloembakken in de Staatsliedenwijk tot aan een zeisclub in Oosterwold.

Blauwe Maandag

Eén van de ideeën die werd uitgekozen door de jury is ‘Blauwe Maandag‘. Het initiatief komt van de Almeerse Wolunie. “Als een rij levensgrote kleurpotloden staan ze in het Den Uylpark in Almere Stad”, zo vertelt initiatiefnemer Brigit Huijbens. “Palen in alle kleuren, met vilt van schapenwol bovenop. Dit is Blauwe Maandag, een bijzonder kunstproject van de Almeerse Wolunie en IVN dat mede mogelijk werd gemaakt dankzij vele vrijwilligers en een financiële kickstart van de Floriade Parade. Op deze manier wil ik aandacht vragen voor duurzaam geverfde wol.”

De tijd dringt

Toch is er ook minder positief nieuws rondom de Floriade. “Er komt steeds meer druk op de ketel”, zegt directeur Peter Verdaasdonk van de Floriade BV in de zondageditie van het programma Over Flevoland Gesproken. Het lijkt erop dat de Floriade minder spectaculair wordt dan beloofd: Een woontoren op het terrein zal een stuk traditioneler worden dan de eerste beelden toonden.

Volgens Verdaasdonk moeten er ook nog duidelijke afspraken komen over de paviljoens op het expoterrein. De afspraken daarover met Amvest Dura zijn eind vorig jaar afgeketst. “Anders krijgen we een algemeen planningsprobleem”, aldus Peter Verdaasdonk bij de regionale omroep.

Enthousiast

Ondanks dat de Floriade moeilijkheden ondervindt, zijn de eerste reacties al enthousiast. Bijvoorbeeld over het kunstproject Blauwe Maandag. Het eerste resultaat van de Floriade is dus al in werkelijkheid te bekijken. De reacties van omwonenden en voorbijgangers bij het het Den Uylpark zijn enthousiast. “We hadden de palen nog maar net geplaatst en waren zelf nog foto’s aan het nemen, toen een jongen op de fiets voorbij reed. Hij stopte aan het eind, draaide zich om en fietste er met zijn camera nog een keer langs. Hij vond het zo tof dat hij meteen een filmpje maakte voor op sociale media”.

Meer over de Floriade en de Floriade Parade is te bekijken op de speciale website van Floriade BV.

Artikel gepubliceerd door: 1Almere.nl.

Dit vind je misschien ook interessant