60

Het Flevo-landschap pakt probleem eikenprocessierups aan

Om de problemen van de eikenprocessierups tegen te gaan, hangt Het Flevo-landschap nestkastjes op. Na de tot nu toe zachte winter wordt er een eerdere en hevigere plaag van eikenprocessierupsen verwacht.

Test

“Als test zijn we daarom langs het Michelinpad bij Almere gestart met het ophangen van vogelhuisjes voor koolmees en pimpelmees”, zo meldt Flevo-landschap. “Kool- en pimpelmezen zijn de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups en voeren de rupsen aan hun jongen. Wanneer er grotere aantallen mezen in een gebied voorkomen, zou het aantal eikenprocessierupsen uiteindelijk moeten afnemen. Zeker in de wetenschap dat mezen bij een groot voedselaanbod meerdere nesten kunnen grootbrengen”.

Gezondheid

“De brandhaartjes van deze rupsen kunnen zorgen voor een geirriteerde huid, ogen en slijmvliezen bij wandelaars, fietsers en huisdieren die in de buurt van de bomen komen. De rupsen langs wandel- en fietspaden worden om die reden steevast verwijderd door een gespecialiseerd bedrijf. Deze aanpak voldeed prima, maar als natuurorganisatie zijn wij uiteraard meer geïnteresseerd in een biologische aanpak van de jaarlijkse rupsenplaag”, aldus Flevo-landschap op internet.

Artikel gepubliceerd door: 1Almere.nl

Dit vind je misschien ook interessant