56

Uitreiking certificaat ‘Barometer Duurzame Bloemist’

De Almeerse speciaalzaak ‘Jeniffers Bloemen‘ is de eerste duurzame ‘barometerbloemist’ met status goud in Flevoland. Uit handen van Jan Hoek, wethouder duurzaamheid, mobiliteit en democratische vernieuwing, krijgt bloemist Jeniffer Kuck op 10 januari aanstaande het certificaat Barometer Duurzame Bloemist uitgereikt.

Voorbereidingen

Een jaar lang is de bloemist met haar team bezig geweest om zich te certificeren voor de Barometer Duurzame Bloemist. Jeniffer zegt: “Bij een tussentijdse check, had ik deze zomer al de zilveren status, maar daar nam ik geen genoegen mee. Ik ben doorgegaan voor goud. En ‘yes’ het is gelukt! We zijn bijzonder trots dat we binnenkort de wethouder mogen ontvangen voor de uitreiking”.

Milieu

De ondernemer vindt het belangrijk om beter om te gaan met het milieu. “Ook zie ik dat steeds meer bedrijven aandacht voor duurzaamheid hebben en alleen met een gecertificeerde bloemist willen werken. Met dit certificaat denk ik niet alleen goed na over duurzaamheid. Ik garandeer dat ik duurzaam onderneem en mijn inkoop duurzamer is”, zegt Jeniffer.

Maatregelen

Het inkooppercentage duurzamere bloemen en planten is 53 procent. Barometer-bloemisten kopen bloemen en planten met bijvoorbeeld de keurmerken Fairtrade/Max Havelaar, MPS-A(+), PlanetProof en EKO/Biologisch.

Jeniffer koopt veelal MPS-A en MPS-A+ in. Bij MPS-A(+) bloemen en planten gebruiken kwekers aanzienlijk minder bestrijdingsmiddelen. Andere maatregelen die getroffen worden zijn: het afsluiten van een contract bij een groene stroomleverancier, overstappen naar LED-verlichting en werken met milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen. Het gebruik van chloor wordt hiermee in de bloemisterijsector sterk teruggedrongen. Daarnaast heeft Jeniffersbloemen Fairtrade bloemenvoeding, ongebleekt pakpapier en hernieuwbare folie als verpakkingsmaterialen. Bovendien is afvalscheiding van karton/papier, groen, glas en kunststoffen verplicht.

Bewust

De bloemist is door het certificeren veel bewuster geworden: “Er waren best veel zaken waarop ik moest letten, maar ik vond de punten heel interessant. Zo zie je in reclames bijvoorbeeld veel over groene stroom van zowat iedere energiemaatschappij. Alleen partijen zetten het niet automatisch over. Dat moet je zelf doen. Verduurzamen is niet iets vanzelfsprekends. Jeniffer is thuis ook bewuster bezig. Daarnaast merkt ze dat het personeel er plezier in heeft. “We maken er een sport van om het afval zo goed mogelijk te scheiden”.

Artikel gepubliceerd door: 1Almere.nl.

Dit vind je misschien ook interessant