68

18 januari: ‘Best of IDFA on Tour’ in de nieuwe bibliotheek

Op zaterdag 18 januari vertoont de nieuwe bibliotheek in Stad de vier beste films van het afgelopen IDFA-festival, het toonaangevende documentaire filmfestival dat elk jaar in november in Amsterdam plaatsvindt. De aanvang is 10.30 uur. De toegang is € 25,- voor leden, € 27,50 voor niet-leden en € 22,- met een VIPkaart van de BankGiro Loterij. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website of bij de klantenservicebalie in de bibliotheek.

IDFA

“Documentaires zijn van essentieel belang om de wereld om ons heen te leren begrijpen. Net als voorgaande jaren zijn deze documentaires van het IDFA-festival natuurlijk te zien in het nieuwe filmhuis. The best of IDFA on tour belooft een prachtig programma te worden. Behalve mooie speelfilms horen documentaires in het filmhuis thuis, per definitie. Documentaires brengen kijkers ertoe na te denken, te discussiëren en vragen te stellen. Documentaires geven namelijk een unieke, maar soms ook een nieuwe kijk op de wereld en onze werkelijkheid. Veel van de documentaires die tijdens het IDFA festival worden vertoond zijn, filmisch gezien, belangwekkend en vernieuwend, maar zeer zeker ook relevant voor onze huidige maatschappij.”

Waar en wanneer?

10.30 uur         In a Whisper (IDFA Award for Best Feature-Length Documentary)
De Cubaanse hartsvriendinnen Patricia en Heidi verliezen elkaar uit het oog wanneer ze allebei naar Europa vertrekken. Jaren later sturen ze elkaar videobrieven. Een gevoelig en openhartig verslag van twee opgebroken levens.

12.00 uur korte pauze

12.30 uur         Sunless Shadows (IDFA Award for Best Directing en openingsfilm van IDFA 2019)
Een beeld van het leven in een Iraanse jeugdgevangenis, waar een groep minderjarige meisjes hun straf uitzit voor de moord op een mannelijk familielid. Wanneer ze alleen zijn met de camera delen ze hun gedachten, gevoelens en twijfels.

13.45 uur         Voorspel (Foreplay) (Bijzondere juryvermelding binnen de IDFA Competition for Kids & Docs)

In deze ontwapenende documentaire worden tweedeklassers gevolgd tijdens de lessen seksuele voorlichting. Hun gezichten gloeien van gêne en nieuwsgierigheid, maar wat gaat er precies in hun hoofd om?

14.00 uur korte pauze

14.15 – Collective (Publieksfavoriet)
In deze explosieve politieke thriller onderzoekt filmmaker Alexander Nanau op briljante wijze de gevolgen van een verschrikkelijke brand in nachtclub Colectiv in Boekarest. Door zijn vasthoudendheid onthult hij stukje bij beetje de diepgaande corruptie waar zijn land onder te lijden heeft.

16.00 uur einde

De activiteiten vinden plaats in de Nieuwe Bibliotheek in Stad. De bibliotheek is te vinden aan het Stadhuisplein.

Artikel gepubliceerd door: 1Almere.nl.

Dit vind je misschien ook interessant