62

Gemeente Almere tegen komst Biomassacentrale in Diemen

Net als de gemeenteraad van Diemen is ook de raad van Almere tegen de komst van een Biomassacentrale in Diemen. De gemeenteraad wil dat energiebedrijf Vattenfall afziet van de bouw.

Motie

Eerder diende de Partij voor de Dieren, SP en AP/OPA een motie in. Zij willen verandering in het gebruik van biomassa. Volgens de partijen moet de gemeente Almere biomassa niet langer als groene of duurzame energie beschouwen. De partijen geven aan tegen de bouw van een Biomassacentrale in Diemen te zijn. “Als één van de grootste warmteafnemers van de Diemercentrale zou de gemeente Almere het besluit van de gemeenteraad van Diemen moeten volgen”, aldus de partijen in de motie. De gemeenteraad van Diemen nam eerder met een ruime meerderheid een motie aan waarin het college van B en W wordt gevraagd om Vattenfall te bewegen af te zien van de bouw van de biomassacentrale. Inmiddels ziet ook de gemeenteraad van Almere dus af van de bouw van de biomassacentrale in Diemen.

Onrust

Eerder meldde energiebedrijf Vattenfall (voorheen NUON) dat een groot deel van de Almeerse huishoudens over twee jaar verwarmd zou kunnen worden door één van de grootste houtkachels in Nederland. Het artikel leverde veel verontruste reacties op onder de lezers van 1Almere.nl.

Eén van de reacties komt van Hans: “Het is teleurstellend dat biomassa en de houtpelletkachel als duurzaam worden opgegeven terwijl we weten dat er ontzettend veel giftige stoffen en 15% meer CO2 vrijkomt dan bij steenkool. De overheid, gemeentelijke politiek en helaas ook burgers blijven in de fout gaan”.

Ook Harry vindt het een slecht plan: “Hout verbranden is absoluut niet duurzaam en slecht voor het klimaat en de gezondheid”.

Ook uit andere gemeenten kwam reacties tegen de komst van de centrale. Onder meer de gemeenten Gooische Meren en Weesp maken zich zorgen.

‘Grote houtkachel’

De biomassa-installatie zal worden gestookt op houtkorrels oftewel houtpellets. Volgens Vattenfall levert dit een verduurzaming van het stadswarmtenet op. Als Vattenfall de biomassacentrale daadwerkelijk bouwt, wordt de gascentrale in Diemen minder gebruikt en wordt er ook minder aardgas verbruikt.

Artikel geschreven door: 1Almere.nl.

Dit vind je misschien ook interessant