69

Burgemeester Weerwind bij 20-jarig jubileum Chanoeka-viering

Gisteravond is het 20-jarig jubileum van de Almeerse Chanoeka-viering gevierd voor het stadhuis. Rabbijn Stiefel (Chabad Flevoland) hield een toespraak. Ook burgemeester Franc Weerwind en wethouder Hilde van Garderen waren aanwezig. De burgemeester hield een toespraak. Wethouder Van Garderen kreeg de eer om het belangrijkste licht van de Menora aan te steken.

Jubileum

Twintig jaar geleden, in 1999, werd het initiatief voor de Chanoekaviering in Almere genomen door rabbijn Stiefel van Chabad Flevoland. “De meeste mensen leek het maar niks, zo’n openbare Chanoekaviering”, zo schrijft hij in de Joodse Flevopost. “Twintig jaar geleden deed in Nederland, buiten Amsterdam, niemand dat”. Er kwamen in 1999 maar zeven mensen op af. Nu is dat anders: “Inmiddels komen er honderden mensen af op het ontsteken van de lichtjes van hoop. Het pionierswerk wierp ook op andere plaatsen zijn vruchten af, want deze gewoonte verspreidde zich als een olievlek over het land. Inmiddels ontvlammen in veel andere Nederlandse gemeenten Chanoekalichtjes op enorme menora’s op publieke plaatsen”.

Chanoeka

Chanoeka is een joods feest. Het feest staat ook wel bekend als ‘het feest van de lichtjes’ of inwijdingsfeest.

Lelystad

Vanavond vindt er een Chanoeka-viering plaats in Lelystad.

1Almere

Dit vind je misschien ook interessant