57

”Eén bewakingscamera per 65 inwoners”

In de provincie Flevoland staan bij de politie in totaal 6.385 beveiligingscamera’s geregistreerd. Dat komt neer op één camera voor iedere 65 inwoners. Dat blijkt uit een Wob-verzoek die VPN Gids in handen kreeg. Geregistreerde beveiligingscamera’s, die eigendom kunnen zijn van overheden, bedrijven en particulieren; worden door de politie ingezet om strafbare feiten op te sporen. 

Almere

In Almere staan, van alle 6 Flevose gemeenten, de meeste beveiligingscamera’s geregistreerd: 2.786. In Lelystad worden op 1.366 camera’s beelden vastgelegd en in de Noordoostpolder zijn er 903 camera’s. 

Met name om camera’s van de overheid is de afgelopen jaren veel te doen. Veel mensen hekelen zich, vooral om privacy-gerelateerde redenen, aan dit soort camera’s die het publieke domein constant monitoren.

Noordoostpolder

De cameradichtheid; het aantal camera’s per 10.000 inwoners, is het hoogst in de gemeente Noordoostpolder. Per 10.000 inwoners telt die gemeente 193 beveiligingscamera’s. Zeewolde telt 187 camera’s per 10.000 inwoners. Nota bene: omdat Almere meer inwoners telt, zijn er per 10.000 inwoners minder camera’s, namelijk 134. 

Flevoland

Binnen de provincie blijkt de overheid vooral in Almere alles goed in de gaten te willen houden. In die gemeente staan namelijk 343 overheidscamera’s geregistreerd. In Lelystad zijn 50 publieke camera’s geregistreerd. In de Noordoostpolder zijn in totaal 26 camera’s van de gemeente of een andere overheidsinstantie.

1Almere

Dit vind je misschien ook interessant