71

25 december: ”Waar blijft The Peace of Christmas?”

Verlang jij naar vrede? Iedereen verlangt ernaar! Toch? John Lennon zingt erover in ‘Happy Xmas War is Over’. President Trump heeft het erover in zijn Christmas Message. En de woorden Peace en Vrede worden het hele jaar niet zo vaak uitgesproken als nu. Waarom ervaren we dan geen volledige vrede in de wereld? De Wegwijzer in Almere gaat tijdens een unieke kerstdienst op woensdag 25 december aanstaande op zoek naar vrede.

Onrust

”In deze wereld is vrede ver te zoeken”, vertelt André Meulmeester. Hij is voorganger in Christelijke gemeente De Wegwijzer. ”Er is veel onrust in de wereld”. Meulmeester doelt op onrust in bijvoorbeeld Israël of Hongkong. Maar ook in Nederland zoals tijdens echtscheidingen of ruzies. “Mensen zijn daarnaast vol onvrede over de ontwikkelingen die er zijn. Denk bijvoorbeeld aan het boerenprotest”.

“Iedereen verlangt naar vrede, zeker met kerst”. Volgens Meulmeester is dat verlangen er al eeuwen. Helaas blijft de wereld grimmig. Nee, een wereld zonder oorlog, ruzies en boerenprotesten is onmogelijk. Toch? Of zit het anders?

Eerste Wereldoorlog

In de kerstdienst neemt Meulmeester je mee naar de Eerste Wereldoorlog. Er wordt een fragment getoond uit de kerstfilm ‘Joyeux Noël’ van de Franse regisseur Christian Carion. Die film gaat over iets onverwachts tijdens kerstavond. Terwijl er iedere avond hevig gevochten wordt door Duitse, Franse en Engelse soldaten, is het op kerstavond stil. Muisstil. De kanonnen zwijgen en de soldaten zoeken toenadering tot elkaar. Het was geen vooropgezet plan. Er was niet eens toestemming van de militaire hoofdkwartieren. De wapenstilstand begon met één zanger. Een zanger die zich waagt aan het opvoeren van Stille Nacht in de vuurlinie.

”Vijandschap kan veranderen in vriendschap”

In de film planten de soldaten als het ware een vlaggetje van vrede. Op het dieptepunt van de duistere ellende ontdekken de soldaten een lichtpunt van vrede in hun leven. Dat is wat iedereen zou moeten doen. Vijandschap kan dus veranderen in vriendschap. Hoe dan?

De vrede verwelkomt je

Net als in de film gaat voorganger Meulmeester tijdens de kerstdienst op zoek naar de kracht van de vrede. “Het doel van dit kerstfeest moet zijn dat je kijkt in jouw omgeving. Waar kun jij dat vlaggetje van vrede planten?” De Wegwijzer heet iedereen van harte welkom om tijdens een unieke kerstdienst op zoek te gaan naar de vrede in je eigen leven. De dienst wordt gehouden in het kerkgebouw van De Wegwijzer aan de Makassarweg 80 in Almere. De dienst start om 9.30 en 11.30 uur (identieke diensten).

De Wegwijzer Almere

Christelijke gemeente De Wegwijzer is een jonge, dynamische en eigentijdse christelijke kerk met een grote verscheidenheid aan activiteiten. Hoewel we ons verbonden voelen met de kerk van alle eeuwen willen we ons geloof op een relevante en eigentijdse manier in praktijk brengen in woord en daad. Op www.dewegwijzer-almere.nl is meer informatie te vinden over deze Christelijke gemeente in Almere.

1Almere

Dit vind je misschien ook interessant