57

Gemeente stopt geld aan Somalisch gezin in Almere

De gemeente Almere betaalt nog tot en met volgende week woensdag de hotelkosten voor een Nederlands-Somalisch gezin. Het gezin met vier jonge kinderen vluchtte in juli uit Engeland terug naar Nederland. De vader was daarvoor in Birmingham maandenlang ernstig bedreigd, omdat hij in een ruzie tussen drugsbendes was beland.

Hulp

Opvang in Leiden ging op het laatste moment niet door. Het gezin woonde tot 2009 in Almere. De gemeente Almere weigerde hulp voor het zoeken naar woonruimte en voor maatschappelijke ondersteuning, ook nadat de rechter in augustus had bepaald dat het gezin niet zelfredzaam is.

Onderzoek

De rechter had bepaald dat het gezin tot de uitkomst van het onderzoek opgevangen moest worden op een opvanglocatie. Dat is ook gebeurd. Volgens de gemeente is de uiteindelijke conclusie van het onderzoek dat het gezin zelfredzaam genoeg is om onderdak te vinden. De gemeente voelt zich nu niet meer verantwoordelijk om onderdak te regelen voor het gezin.

Dit vind je misschien ook interessant