55

Almere nomineert lokale vrijwilligers voor landelijke prijzen

De gemeente Almere heeft drie vrijwilligersinitiatieven een prijs van 250 euro  gegeven. Gemeenten mogen voor de verkiezing in maart 2020 één individuele persoon en drie lokale initiatieven voordragen. Een jury heeft de Almeerse genomineerden geselecteerd. Zij kozen voor mevrouw Dora Norbart en voor de vrijwilligersgroepen van Stad & Natuur, buurtcentrum Meenten en Grienden en het hondenspeelveld Filmwijk/Danswijk. De jury en wethouder Roelie Bosch zetten de vrijwilligers in het zonnetje.

Inzet

Ruim een derde (36%) van de volwassen Almeerders zet zich vrijwillig in. Soms voor korte projecten, soms jaren achter elkaar. De gemeente en andere organisaties proberen vrijwilligers zo goed mogelijk te ondersteunen en versterken. Zo kunnen zij hun belangrijke inzet blijven leveren in en voor de stad. Wethouder Roelie Bosch: “De vrijwilligers die wij nu in het zonnetje zetten, hebben een belangrijk ding gemeen. Ze brengen mensen op een positieve manier bij elkaar. Ze geven kostbare tijd en aandacht en zorgen voor plezier, ontspanning en ontmoeting. Ze staan symbool voor duizenden andere initiatieven en initiatiefnemers in Almere. Die inzet kunnen we als overheid en organisaties alleen maar waarderen en zo goed mogelijk proberen te faciliteren.”

Jury

De jury bestond uit vertegenwoordigers van de Adviesraad Sociaal Domein, de VMCA, de Almeerse wijkteams en de gemeente. De genomineerde initiatieven krijgen elk 250 euro. Voor de individuele vrijwilliger is er een dinerbon. De uitreiking is mede georganiseerd door de VMCA, dat ook het expertisecentrum vrijwillige inzet van Almere runt.

Vrijwilligers

Vrijwilligers zetten zich in voor de samenleving en verdienen daarvoor alle lof en waardering. Landelijk zijn er vrijwilligersprijzen in het leven geroepen die jaarlijks worden uitgereikt. Er zijn de Nationale Vrijwilligersprijzen (een jury- en publieksprijs) voor initiatieven en organisaties en de VriendenLoterij Passieprijs voor individuele vrijwilligers.

Mevrouw Dora Norbart
Dora Norbart is 72 jaar en is al negen jaar vrijwilliger bij Learn2work, een leerwerktraject voor jongeren met complexe problemen. Ze is maatje, budgetcoach en kookt regelmatig met de jongeren. Iedereen wil bij mevrouw Norbart in de keuken staan. De jongeren voelen namelijk dat ze zichzelf kunnen zijn bij haar en dat ze hun problemen even kunnen vergeten. Met haar houding en inzet is mevrouw Norbart een belangrijke steunpilaar voor iedereen met wie ze werkt.

Vrijwilligers Stad en Natuur Almere
De vrijwilligers van Stad en Natuur laten elk schooljaar 20.000 basisschool­leerlingen kennismaken met de Almeerse natuur. Dat gebeurt op scholen of op een van de vele groene locaties in Almere. De vrijwilligers denken mee over de inhoud van de lessen, begeleiden de lessen en zijn gastvrouw of -heer. Dat doen ze met veel enthousiasme en inzet gedurende vaak vele jaren achter elkaar.

Vrijwilligers buurtcentrum Meenten en Grienden
In buurtcentrum Meenten en Grienden is al jaren een groep vrijwilligers actief die activiteiten organiseert om de buurt bij elkaar te brengen. Ze richten zich op jong en oud met bijvoorbeeld een jaarlijks buurtfeest, een Halloween-spokentocht, een kerstmarkt en disco-avonden voor kinderen en volwassenen. Met hun inzet zorgen ze voor ontmoeting en verbinding en daarmee voor een betere leefbaarheid in de wijk.

Vrijwilligers hondenspeelplaats Filmwijk/Danswijk
Het hondenspeelveld Filmwijk/Danswijk is inmiddels zo bekend dat bewoners uit allerlei wijken er komen. Het voorziet duidelijk in een behoefte van hondenbezitters om een plek te hebben waar honden vrij kunnen spelen. De gemêleerde groep vrijwilligers van werkenden, ouderen en mensen met een beperking organiseert activiteiten en helpt bij het onderhoud. Ook delen ze hun ervaringen, zodat ook in andere wijken hondenspeelvelden ontstaan.

Uitreiking

De uitreiking van de Nationale Vrijwilligersprijzen en de VriendenLoterij Passieprijs vindt plaats op 28 maart 2020 door minister Hugo de Jonge. Dat gebeurt tijdens het We doen het samen Festival, een evenement voor burgerinitiatieven in Amersfoort. Meer informatie is te vinden op de speciale website.

Foto

Genomineerden. Foto door: Gemeente Almere.

1Almere

Dit vind je misschien ook interessant