68

Dat wist ik niet: Over vuurwerk en boetes (aflevering 3)

In de rubriek ‘Dat wist ik niet’ gaat het bij 1Almere dit keer over vuurwerk en boetes. Eerder hadden we het al over dit thema. We merkten dat er veel reacties binnenkwamen. Daarom nogmaals aandacht voor het thema ‘vuurwerk en boetes’.

Vroeg

Steeds vaker wordt er vuurwerk afgestoken op momenten dat het eigenlijk strafbaar is. Hoe zit het ook alwaar met de regels én de boetes?

Het te vroeg afsteken van vuurwerk kan je duur komen te staan. De boete voor het afsteken van toegestaan consumentenvuurwerk buiten de vastgestelde tijden is 100 euro. Dit is per artikel dat je hebt afgestoken. In korte tijd steek je al zo tientallen vuurpijlen af.

“Ben je onder de 18 jaar, dan ga je naar Halt. Hier krijg je dan een alternatieve straf (een leer/werkstrafvan bijvoorbeeld zes uur in plaats van gevangenisstraf). Als je verboden illegaal vuurwerk afsteekt is de boete al snel 400 euro of als je onder de 18 jaar bent 20 uur werkstraf. Let op dit is de strafeis per artikel dat je afgestoken hebt“, zegt een woordvoerder van de politie.

Wanneer mag je dan vuurwerk afsteken?

Agent Leon vertelt in een filmpje wanneer je vuurwerk mag afsteken zonder dat je per vuurpijl 100 euro moet betalen.

Wees geduldig

Het is dus nog heel wat nachtjes slapen tot het de lucht in mag. Intussen eerst nog even pepernoten eten en de kerstboom optuigen. Maar op 31 december en het begin van 1 januari ziet het er ongeveer zo uit boven Almere Stad:

DroneStudio NL op YouTube. Bron: YouTube.

Lees ook eens:

Stelling: ”Maak Almere vuurwerkvrij”

Dat Wist ik Niet: Almere telt 32 VuurwerkBlije zones

1Almere

Dit vind je misschien ook interessant