62

23 december: Joodse gemeenschap viert 20-jarig jubileum Chanoeka

Dit jaar viert de Joodse gemeenschap in Almere het 20-jarig jubileum van Chanoeka. Chanoeka is een joods feest. Het feest staat ook wel bekend als ‘het feest van de lichtjes’ of inwijdingsfeest.

20 jaar

Op 23 december vindt er een bijzondere editie van de Chanoekaviering plaats op het Stadhuisplein in Almere. Bij de bijzondere viering worden ook bijzondere gasten verwacht.

Twintig jaar geleden, in 1999, werd het initiatief voor de Chanoekaviering in Almere genomen door rabbijn Stiefel van Chabad Flevoland. “De meeste mensen leek het maar niks, zo’n openbare Chanoekaviering”, zo schrijft hij in de Joodse Flevopost. “Twintig jaar geleden deed in Nederland, buiten Amsterdam, niemand dat”. Er kwamen in 1999 maar zeven mensen op af. Nu is dat anders: “Inmiddels komen er honderden mensen af op het ontsteken van de lichtjes van hoop. Het pionierswerk wierp ook op andere plaatsen zijn vruchten af, want deze gewoonte verspreidde zich als een olievlek over het land. Inmiddels ontvlammen in veel andere Nederlandse gemeenten Chanoekalichtjes op enorme menora’s op publieke plaatsen”.

Viering

De viering start dit jaar naar verwachting op 23 december aanstaande om 19.00 uur. De datum en tijd zijn nog onder voorbehoud. Deze maand zal er meer over bekend worden gemaakt.

Bekijk ook eens:

Video: Viering negentiende Chanoeka feest in Almere

Dit vind je misschien ook interessant