52

Kick Out Zwarte Piet wil demonstreren in Almere

Actiegroep Kick Out Zwarte Piet heeft het plan om medio november te demonstreren in Almere. Volgens de leden van de actiegroep is het uiterlijk van Zwarte Piet discriminerend. De groep zet zich in voor het invoeren van roetveegpieten.

Verandering

“De verandering naar een inclusief Sinterklaasfeest is onontkoombaar. Wie nu nog niet om wil, sluit bewust Nederlanders uit. Daarom richten we ons op de steden waar de verandering nog steeds uitblijft”, schrijft woordvoerder Jerry Afriyie in een persbericht.

Almere

Op 16 november komt Sinterklaas aan in Apeldoorn. Ook in Almere vindt die dag een intocht plaats. Een aantal andere Nederlandse gemeenten hebben aangegeven over te zullen stappen van Zwarte Piet naar de roetveegpiet. Dat geldt bijvoorbeeld voor steden als Zoetermeer, Deventer en Rotterdam. In Almere is dat nog niet het geval.

Gemeenteraad

Fractie Buyatui heeft eerder vragen gesteld aan het college over het invoeren van roetveegpieten. “Deelt het college de opvatting van de vragensteller dat Sinterklaas, als hij in Almere aankomt, enkel vergezeld wordt door schoorsteenpieten die roetvegen op hun gezicht hebben?”, zo vraagt Buyatui zich af. “Deelt het college het standpunt van het Nederlandse College voor de Rechten van de Mens in de discussie over Zwarte Piet en discriminatie?”. Het Nederlandse College voor de Rechten van de Mens zegt dat ‘aan Zwarte Piet discriminerende aspecten kleven’.

Lees ook eens:

Is Almere klaar voor de roetveegpiet?

Dit vind je misschien ook interessant