85

Is Almere klaar voor de roetveegpiet?

Is Almere klaar voor de roetveegpiet? Als het aan de Fractie Buyatui ligt wel. De eenmansfractie heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college. De Nederlandse publieke omroep NTR heeft medio september gemeld dat bij de landelijke intocht van Sinterklaas dit jaar geen enkele piet volledig zwart zal zijn. Er worden alleen roetveegpieten ingezet. De fractie hoopt dat de lijn van de nationale intocht gevolgd wordt.

‘Met de tijd mee’

Fractie Buyatui wil weten of het college de ontwikkelingen volgt en of het college voor zichzelf een rol weggelegd ziet om de maatschappelijke discussie over Zwarte Piet te bevorderen om van het Sinterklaasfeest een traditie te maken dat met de tijd meegaat.

“Deelt het college de opvatting van de vragensteller dat Sinterklaas, als hij in Almere aankomt, enkel vergezeld wordt door schoorsteenpieten die roetvegen op hun gezicht hebben?”, zo vraagt Buyatui zich af. “Deelt het college het standpunt van het Nederlandse College voor de Rechten van de Mens in de discussie over Zwarte Piet en discriminatie?”. Het Nederlandse College voor de Rechten van de Mens zegt dat ‘aan Zwarte Piet discriminerende aspecten kleven’.

Intocht

Op 16 november komt Sinterklaas aan in Apeldoorn. Ook in Almere vindt die dag een intocht plaats. Een aantal andere Nederlandse gemeenten hebben aangegeven over te zullen stappen van Zwarte Piet naar de roetveegpiet. Dat geldt bijvoorbeeld voor steden als Zoetermeer, Deventer en Rotterdam. In Almere is er nog niets bekend over of de nationale lijn gevolgd wordt.

Dit vind je misschien ook interessant