54

Stem mee: Moeten we nog duurzamer leven?

Duurzaam leven is vandaag de dag één van de meest besproken thema’s. Vooral in Almere staat duurzaamheid centraal. Maar is dat wel nodig? Schieten we niet een beetje door? Hadden we niet al veel eerder moeten starten met de zorg voor een goed milieu?

Stem mee

Wat vind jij? Stem mee op de stelling van deze week. Staat het antwoord er niet bij? Of wil je jouw keuze nog verduidelijken? Laat dan een bericht achter onderaan deze pagina.

[democracy id=”27″]

Milan Urban Food Policy Pact

Eén ding is zeker: duurzaamheid blijft een belangrijk thema. Ook tijdens de Floriade in 2022.

Het Milan Urban Food Policy Pact (MUFPP), een netwerk van 205 steden die werken aan duurzame voedselsystemen, heeft tijdens haar jaarvergadering in Montpellier besloten om een presentatie van de resultaten van MUFPP tijdens de Floriade in Almere in 2022 verder te gaan uitwerken. In juni 2020 beslist de stuurgroep van dit stedennetwerk hier definitief over. Loco-burgemeester Roelie Bosch tekende vorige week een overeenkomst namens de gemeente Almere om die plannen verder uit te werken.

Slotconferentie

Het Milan Urban Food Policy Pact is gelanceerd tijdens de slotconferentie van de Wereldexpo Milan 2015 en is inmiddels ondertekend door 205 steden, verspreid over de hele wereld. Ook Almere heeft het pact bij de start in 2015 ondertekend.

Het pact van burgemeesters richt zich op oplossingen van de wereldvoedselproblematiek, door op lokaal en regionaal niveau te werken aan duurzame voedselsystemen die inclusief, toekomstbestendig, veilig en divers zijn. Het doel is dat iedereen toegang heeft tot gezond en betaalbaar voedsel, er een minimale verspilling en klimaatimpact is en waarbij biodiversiteit wordt behouden.

Meer is te lezen in het pact (Engels).

Floriade Dialogue

Vorige week vond de jaarvergadering van dit netwerk plaats in Montpellier. Namens Almere was daar onder andere Bosch aanwezig. Gemeente Almere heeft de in Montpellier aanwezige steden uitgenodigd om deel te nemen aan een Floriade Dialogues Summit van maart 2020 over duurzame voedselsystemen. Daarnaast zijn steden aangemoedigd om hun nationale regeringen te ondersteunen in deelname aan de Floriade in 2022. Met het thema ‘Growing Green Cities’ is de Floriade een uitgelezen platform voor het MUFPP om de resultaten van 7 jaar werken aan duurzame voedselsystemen te presenteren.

 

Voorstel

De komende maanden gaat Gemeente Almere met een groot aantal partijen een voorstel uitwerken hoe de steden zich in 2022 kunnen presenteren. Onder die partijen zijn ook de FAO (Food and Agriculture Organisation van de VN), de Ellen Macarthur Foundation, Flevo Campus en Aeres Hogeschool betrokken.

Dit vind je misschien ook interessant