63

Landschapskunstwerk siert Flevolandse grond

Op 12 en 13 oktober vonden de Archeologiedagen plaats in Almere. Op die dagen was er veel aandacht voor bijzondere opgravingen. Ook voorwerpen uit de Zuiderzee waren te zien. Naast archeologie is er in de provincie Flevoland ook veel kunst te vinden die ons doet terugkijken naar de Zuiderzeetijd. De tijd waarin Almere nog niet bestond.

Achtste kunstwerk

De Zwitserse kunstenaar Bob Gramsma is één van de kunstenaars die een landschapskunstwerk heeft gemaakt rondom het thema Zuiderzee. Voor dit kunstwerk reizen we van Almere naar Biddinghuizen. Daar is het achtste kunstwerk van hem te bewonderen. Officiële naam van het landschapskunstwerk is: RIFF. PD#18245 en is gecreëerd voor het jubileum van 100 jaar Zuiderzee Wet in 2018. De maten van het imposante landschapskunstwerk zijn: 37 meter lang, 13 meter breed en 7 meter hoog.

Opdracht

Op verschillende plekken in de wereld deed Bob Gramsma al forse ‘ingrepen ‘in het landschap. Gramsma liet voor dit bijzondere project ook 35 bijzondere werktekeningen maken door de 88-jarige technisch tekenaar Walter Bollger. De combinatie beeldhouwen en civiel ingenieurswerk vormen zijn uitgangspunt. Gramsma onderzoekt hoe zijn ‘ingreep’ een stukje nieuw landschap in het bestaande landschap wordt. RIFF bestaat uit een combinatie van staal en beton. De bouw van dit alles is begonnen in augustus 2018, maar toch snel klaar om de Zuiderzee Wet alsnog te ‘vieren’.

Foto’s

Greta Verduin maakte foto’s en een verslag van het kunstwerk. Meer is te bekijken en te lezen op deze speciale pagina van Verduin.

Almere

Nog even terug naar Almere: voordat de Zuiderzee ook daadwerkelijk Zuiderzee werd genoemd, zou het gebied Almaere hebben geheten. Dat zou in de Middeleeuwen zijn geweest.

Lees ook eens:

Terug naar toen: 100 jaar Zuiderzeewet

Dit vind je misschien ook interessant