55

Cybercrime per sms treft ook Almeerders

Het aantal meldingen van cybercrime via sms neemt sterk toe. Dit jaar hebben al 14.686 mensen aan de Fraudehelpdesk laten weten dat zij via sms zijn benaderd door internetcriminelen. De gemeente Almere waarschuwt Almeerders daarom om goed op te passen.

Spoofing

Spoofing is de nieuwste manier om geld afhandig te maken. Het gaat hier om phishing per SMS. Slechts 1 op de 8 Nederlanders kent deze manier van phishing. “Bij deze phishingvorm lijkt het alsof oplichters het telefoonnummer van bijvoorbeeld je telecomprovider gebruiken”, legt Tanya Wijngaarde van de Fraudehelpdesk uit via de website van de gemeente Almere. “Het sms’je om met spoed in te loggen om een openstaande rekening te betalen om verhoging te voorkomen, verschijnt in de reeks van sms’jes van je telecomprovider. Daardoor lijkt het alsof phishingsms’je echt afkomstig is van je telecomprovider, terwijl dat niet zo is.”

Online

De gemeente Almere waarschuwt online voor phishing en spoofing. Het volledige artikel over deze vorm van internetcriminaliteit is online te lezen. In het artikel vind je ook tips om veilig te internetten.

Dit vind je misschien ook interessant