Het Asielzoekerscentrum (azc) in Almere hield zaterdag 28 september 2019 een Open Dag. De open dag werd georganiseerd door het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers). Het Ministerie van Justitie en Veiligheid en Vluchtelingenwerk Nederland juichen dit initiatief toe. De open dag viel samen met Burendag. De organisatie wil benadrukken dat vluchtelingen en asielzoekers onze buren zijn.

800 asielzoekers

Het AZC bestaat al sinds 2000 en bood plaats aan 800 asielzoekers. “Toen er minder migranten kwamen dan verwacht, verhuurde het COA de ruimte aan verschillende maatschappelijke organisaties. De afspraak was ‘tijdelijk’ dus toen er weer meer asielzoekers kwamen, moesten die sociale organisaties vertrekken”, vertelt Greta Verduin. Greta bezocht zaterdag de open dag. “Er werden zelfs 5 grote semi-permanente bewonerspanden bijgebouwd, om plaats te kunnen bieden aan nog eens 800 asielzoekers. Vanaf 2016 werden daar ‘ongedocumenteerden’ opgevangen waarvan de asielprocedures nog niet waren gestart”.

Hulp

De bewoners van het azc krijgen les in Nederlands. Er zijn veel vrijwilligers die zich inzetten voor de bewoners. “Eerst moeten de nieuw binnengekomen asielzoekers Basis-Nederlands leren. Maar omdat de procedures vaak zo lang duren, wordt er gewoon verder gegaan met Nederlands leren, want anders zitten ze misschien twee jaar te niksen. Vandaar dat ze dan aan de grammatica toe kunnen zijn”, vertelt één van de vrijwilligers.

Benieuwd naar de rest van het verhaal? Lees gauw verder op het blog van Greta Verduin.

Foto

Open dag azc. Door: Greta Verduin.

Comments are closed.