Loes Ypma gestopt als wethouder

Deel dit artikel

Wethouder Loes Ypma (PvdA) heeft sinds gisteren haar functie neergelegd. “Mijn accu is op dit moment leeg. Om ook de komende 25 jaar weer een maatschappelijke bijdrage te kunnen leveren, doe ik nu een stapje terug”, aldus Ypma in haar ontslagbrief.

Wonen in Almere

Wethouder Ypma koos ervoor om niet in Almere te wonen. Zij woont met haar gezin in Woerden. Dat zorgde voor veel kritiek. Wethouder Ypma bood de gemeenteraad daar eerder excuses voor aan. “Ik weiger vanuit mijn principes om een woning te huren en voor de bühne te doen alsof, terwijl ik daar in werkelijkheid nooit ben.”

In haar ontslagbrief schrijft zij het volgende: ”Ik ben echter tot de conclusie gekomen dat het feit dat ik niet kan voldoen aan het wettelijke vereiste van het ingezetenschap, mijn wethouderschap in toenemende mate in de weg zit. Ik vind het als “wethouder wonen” steeds lastiger uit te leggen waarom ik niet zelf in Almere kom wonen als ik het zo’n prachtige woonstad vind. Ik heb overwogen een woning te huren in Almere, maar ik wil dat niet voor de bühne doen terwijl ik er in werkelijkheid niet veel zal zijn. En ik zal er niet veel zijn omdat ik de ochtenden met mijn gezin waardevol en belangrijk vind in ons drukke bestaan (van vrijwel alle avonden werken). Door deze persoonlijke keuze kan ik niet voldoen aan een belangrijke wens van een groot deel van uw raad”.

Zorgelijk

Nu wethouder Ypma is gestopt, is het de vierde bestuurder in anderhalf jaar die het podium verlaat. Burgemeester Franc Weerwind vindt dat zorgelijk.

Motie

Donderdagavond werd er tijdens de politieke markt ook een motie aangenomen: de opvolger van Ypma moet bij aanvang in Almere wonen.

Foto

Wethouder Loes Ypma bij de Floriade-fotowedstrijd. Bron: Aangeleverd door Gemeente Almere.