Verdeeldheid over deelname aan wietexperiment

De Almeerse gemeenteraad is verdeeld over de deelname aan het wietexperiment van de overheid. Dat bleek gisteravond tijdens de Politieke Markt op het stadhuis. VVD, PvdA, D66 en ChristenUnie zijn niet positief over deelname. Binnen de partijen bestaat veel verdeeldheid.

Duur

Het experiment is niet gratis voor de gemeente Almere. De kosten bedragen ongeveer 1 miljoen euro. Daarnaast is meer politiecapaciteit noodzakelijk. De twee collegepartijen in Almere hebben daar moeite mee. De VVD liet eerder weten dat de landelijke overheid moet opdraaien voor de kosten.

Coffeeshopeigenaren

Veel Almeerse coffeeshopeigenaren staan niet te juichen om het plan. Eén eigenaar is niet van plan om mee te doen. Dat zou betekenen dat die zaak wordt gesloten, omdat alle coffeeshops in de deelnemende gemeente verplicht mee moeten doen aan het experiment.

Proef

Tien gemeenten doen mee aan het experiment met staatswiet. Onder de tien gemeenten ook Almere. De bedoeling is dat de proef in 2021 begint. Andere gemeenten die meedoen aan de proef zijn in elk geval Tilburg en Breda.

Gemeenten moeten voor 31 december laten weten of zij wel of niet meedoen aan de proef. Volgende week vergadert de Almeerse gemeenteraad verder over dit thema.