Dagoverzicht: Diamondiaal, Abou Bakr-moskee en Urker viscluster

Deel dit artikel

Druk bezig geweest vandaag? Dan heb je vast niet al het nieuws uit jouw buurt meegekregen. De redactie van 1Almere zet de belangrijkste berichten voor je op een rij. Bekijk hieronder het dagoverzicht van 11 september 2019.

Diamondiaal

Wooncoörporatie Diamondiaal gaat niet in hoger beroep tegen de uitspraak rond het faillissement. Dat meldt Diamondiaal. Directeur Tom Saal zegt dat het hoger beroep kansloos is geworden, omdat er bij de curator meer financiële claims liggen tegen Diamondiaal.

Wooncoöperatie Diamondiaal werd eerder deze maand failliet verklaard. Directeur Stefan van Uffelen van MeerWonen vroeg het faillissement aan na achterstallige huur en onkosten. Van Uffelen zegt nog 245-duizend euro tegoed te hebben van Diamondiaal. Ook leveranciers en oud-bewoners zouden voor circa 10-duizend euro aan claims hebben ingediend.

‘Sluit Abou Bakr-moskee’

De PVV in Almere wil dat de Abou Bakr-moskee wordt gesloten. Fractievoorzitter Toon van Dijk ziet daar aanleiding toe na berichtgeving van NRC en Nieuwsuur over salafisten op het islamitisch onderwijs in Nederland. Volgens onderzoekers zijn er in Almere twee organisaties met scholen met sterk salafistische invloeden. Eén van de organisaties zou de Abou Bakr-moskee zijn in de Staatsliedenwijk.

Ook collegepartij VVD maakt zich zorgen over de bevindingen van de onderzoekers. Fractievoorzitter Ellian zei woensdagmorgen bij Omroep Flevoland dat burgemeester en wethouders duidelijk stelling moeten nemen tegen salafisme.

Geen urgentieverklaring voor huurders

Een gezin uit Almere krijgt geen urgentieverklaring voor het verbeteren van hun woonsituatie. Het gezin met twee jonge kinderen wilde via de Raad van State een urgentieverklaring bemachtigen. De sociale huurwoning waar zij in wonen stond eerst op naam van de broer van één van de bewoners. Nu de broer is verhuisd naar Zeeland eist de woningbouwvereniging dat het gezin vertrekt. Volgens het gezin hebben zij recht op een urgentieverklaring op medische gronden. Ook de gemeente Almere heeft hun aanvraag afgewezen. Er werd niet aan alle voorwaarden voldaan.

Het gezin krijgt mogelijk een tijdelijke woning van de gemeente als zij niet voor 1 november nieuwe woonruimte weten te vinden.

Urker Viscluster

Eerder was er al kritiek op het plan om het Urker Viscluster te promoten tijdens de Floriade. Nu is er opnieuw kritiek: negen milieuclubs hebben een protestbrief geschreven aan de gemeente Almere. De organisaties geven aan dat de vissector niet duurzaam en niet diervriendelijk is.

Wethouder Loes Ypma gaf eerder in de uitzending van 1Almere aan dat de vissers een prominente plek moeten krijgen tijdens de Floriade in 2022. Het doel is om te laten zien hoe de stedelijke voedselvoorziening er in de toekomst uit komt te zien.

Lees ook eens:

Partij voor de Dieren geschokt over idee Floriade