Grootste Nederlandse triatlon vindt plaats in Almere

Deel dit artikel

Volgende week zaterdag vindt de grootste triatlon van Nederland plaats. De Challenge Almere-Amsterdam telt ruim 3700 deelnemers van 56 verschillende nationaliteiten. In Nederland werd er nog niet eerder een triatlon gehouden van deze omvang. Dat meldt commercieel directeur Jort Vlam van Challenge Almere-Amsterdam. De eerste pro’s zijn alvast in de stad en gaven acte de présence tijdens een persconferentie gisteravond. Eén ding is zeker: ze zullen op 14 september alles geven om zo goed mogelijk te presteren.

Start

De deelnemers starten volgende week zaterdag op de Esplanade. Dan is er de start van de Long Distance. 825 atleten gaan daar van start. “Zo’n groot aantal is sinds 1993 niet meer voorgekomen. Het succes is te verklaren met het feit dat wij dit jaar naast het NK ook het EK mogen organiseren”, aldus Vlam.

“Meest opvallende naam is natuurlijk die van Yvonne van Vlerken, die vandaag bekendmaakte toch te starten in Almere en de race aan te grijpen als afscheidswedstrijd”, zo meldt de organisatie.
“Voor mij begon het hier allemaal en nu eindigt het hier ook”, zegt Van Vlerken. “De cirkel is dus rond. Ik wil hier mijn 45e en laatste Long Distance volbrengen. Ik krijg het niet voor elkaar om nog een jaar zoveel te trainen als nodig is op dit niveau en dus wil ik nu het mooiste afscheid dat mogelijk is”.

Lokale toppers

Voor lokale favoriet Tjardo Visser wordt Almere ook de belangrijkste race van het seizoen. Een andere lokale topper is Sharon Zuijdervliet. Vorig jaar volbracht zij haar eerste hele in Almere en dit jaar wil ze dat nog eens overdoen. “Tijden roepen is niet heel handig, maar ik hoop ergens tussen de 10:15 en 10:30 te finishen. We gaan het zien”, zegt Zuijdervliet.