Stem mee: ‘Is het luiden van kerkklokken nog van deze tijd?’

Deel dit artikel

Deze week in de rubriek ‘Het Panel’ de vraag: Is het luiden van kerkklokken nog van deze tijd? De één vindt van wel, de ander vindt het alleen maar herrie. Enkele bewoners van Almere Centrum storen zich aan het ‘enorme geluid dat 6 minuten achter elkaar om 09.00 in het weekend wordt afgespeeld’. De bewoners zijn een petitie gestart op internet.

Stem mee

We zijn benieuwd naar de mening van andere Almeerders. Reageer op de stelling van deze week (zie hieronder) en geef je reactie onderaan deze pagina.

Is het luiden van kerkklokken nog van deze tijd?

Petitie

“De bewoners van Almere Centrum worden al jaren wakker gemaakt om 09.00 uur door kerkklokken die langer dan 5 minuten achter elkaar liederen spelen. Bij deze willen we jullie vragen om deze petitie te tekenen”, zo schrijft initiatiefnemer van de petitie Elisa Ajiri. “Met deze petitie willen we geen geloof onderdrukken of belemmeren in het uitvoeren van iemands geloof. Wij willen alleen dat er rekening wordt gehouden met de rest van de stad. Het is een enorm luid geluid dat voor zes minuten achter elkaar om 09.00 uur in het weekend wordt afgespeeld. Het is meer dan een irritatie geworden, het is een echte last”.

Foto

De kerktoren in het centrum van Almere Haven. Bron: Eigen foto.

4 Reacties op “Stem mee: ‘Is het luiden van kerkklokken nog van deze tijd?’”

  1. Adrian

    Nu dat weer, hou toch eens op met dat gezever!!!Klokken horen bij een kerk en mogen geluid worden, KLAAR!!!!!!

  2. Merijn

    Mensen die zich hier druk over maken zijn waarschijnlijk werkloos of hebben niets beters te doen klokken hebben we al zo’n 1000 jaar in nederland en dat moet vooral zo blijven. Schandalig dat mensen er alleen al aan denken om hier over te zeuren. Cultuurbarbaren zijn het !

  3. Ernst

    Het luiden van kerkklokken had volgens mij historisch gezien een duidelijke functie. Het gaf het teken ter kerke te gaan, bij gebrek aan horloges of klokken thuis. Verder had het de functie voor de arbeiders. Eveneens bij gebrek aan tijdsvoorzieningen. Ook werden de klokken geluid ten teken van rouw of blijdschap en dergelijke. Kortom met alle huidige voorzieningen is die functie achterhaald. Als je het cultuurhistorisch in stand wil houden weet ik nog wel een paar signalen van vroeger die we mogelijk in ere kunnen herstellen. Verder ben ik van mening als deze discussie over het oproepen tot gebed vanaf een moskee (lees minaret) zou gaan, waren er vast hele andere reacties en zou cultuurhistorisch niet als argument aangehaald worden.

Reageren is niet meer mogelijk.