Almeerders gebruiken vaak buurtapps zoals Nextdoor. Ook Platform Almere Centrum maakt er gebruik van. Toch lijkt de privacy van de lid geworden centrumbewoners en andere gebruikers in gevaar te zijn. Volgens televisieprogramma Radar van AVROTROS is het goed uitkijken met buurtapps. Het programma deed onderzoek naar onder andere de veiligheid van buurtapp Nextdoor. Die app blijkt onveilig te zijn.

Besloten

Veel apps geven aan besloten te zijn. Alleen jij en je buren kunnen met elkaar in contact komen. Dat is handig om bijvoorbeeld te weten te komen wat er in jouw buurt of wijk speelt. Toch blijkt buurtapp Nextdoor niet zo besloten te zijn als het bedrijf suggereert. Daar kwam Jerry Hopper achter.

Datalek

“Als je een wijk inloopt, je GPS aan hebt staan en een in de buurt gevestigd adres invult, krijg je zo toegang tot de app en zie je meteen welke buurtbewoners bijvoorbeeld op vakantie zijn”, zo zegt Hopper in het televisieprogramma.

“Wat Jerry Hopper aantoont is vermoedelijk een datalek. Als zoiets gebeurt, moeten bij een bedrijf alle alarmbellen afgaan en moeten ze in actie komen om gebruikers te beschermen”, zegt Esther van Crabbendam, woordvoerder Bits of Freedom. Bits of Freedom is een stichting die waakt over privacybescherming.

Reportage

Lees het volledige artikel en bekijk de reportage van Radar op de website van het televisieprogramma.

Klik op de blauwe knop om de uitzending van AVROTROS Radar te bekijken.

Comments are closed.