Wachttijd voor gratis huwelijk in Almere bijna een half jaar

Deel dit artikel

De wachttijd voor een gratis huwelijk is in Almere bijna een half jaar. Dat blijkt uit onderzoek van trouwplatform ThePerfectWedding.nl. Het platform deed onderzoek naar gratis huwelijken in alle 355 Nederlandse gemeenten.

Boven het gemiddelde

De wachttijd in Almere ligt boven het gemiddelde van de provincie. In Flevolandse gemeenten is de gemiddelde wachttijd voor een gratis huwelijk ongeveer drie maanden (96 dagen). Het landelijk gemiddelde ligt zelfs op 79 dagen. Bruidsparen die in Lelystad willen trouwen, moeten het langst wachten voor een gratis huwelijk: ruim 6 maanden (200 dagen). Urkers kunnen binnen een maand gratis in het huwelijksbootje stappen.

Overtreding van de wet

Uit het onderzoek blijkt ook dat Lelystad en Urk onwettelijk bezig zijn. In die gemeenten mogen alleen inwoners gratis trouwen. “Het uitsluiten van inwoners uit andere gemeenten is onwettelijk”, zo meldt het trouwplatform. Ronald Zijlstra van de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken onderschrijft dat wat de gemeenten doen niet is toegestaan. Toch begrijpt hij dat gemeenten beperkingen opleggen aan gratis trouwen: “Sommige gemeenten krijgen zo veel verzoeken binnen, dat er steeds minder mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld mensen die de kosten moeilijk kunnen opbrengen.”

Foto

Ter illustratie. Bron: Pixabay.

Bron

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.