Een Nederlands-Somalische gezin dat dakloos is, krijgt geen opvang door de gemeente Almere. De rechter had bepaald dat het gezin onderdak moest krijgen. De gemeente Almere heeft een onderzoek ingesteld en geeft aan dat het gezin zelfredzaam genoeg is om een eigen woning te vinden.

Onderzoek

De rechter had bepaald dat het gezin tot de uitkomst van het onderzoek opgevangen moest worden op een opvanglocatie. Dat is ook gebeurd. Volgens de gemeente is de uiteindelijke conclusie van het onderzoek dat het gezin zelfredzaam genoeg is om onderdak te vinden. De gemeente voelt zich nu niet meer verantwoordelijk om onderdak te regelen voor het gezin.

Spoed

De rechter gaf aan dat er sprake was van spoed, omdat het gezin onder meer bestaat uit vier jonge en kwetsbare kinderen.

Eind juli kwam het gezin aan in Nederland. Het lukte niet om onderdak te vinden. Het gezin klopte daarom aan bij de gemeente Almere, omdat ze hier eerder gewoond hadden. De gemeente weigerde opvang te regelen. Volgens de gemeente was er geen sprake van spoed. Door middel van een rechtszaak wilde het gezin alsnog dat de gemeente een woning zou regelen.

Het is mogelijk dat het gezin de beslissing van de gemeente alsnog gaat aanvechten.

Comments are closed.